Изследователи от Тексаския университет (САЩ) са разработили нов материал за

...
Изследователи от Тексаския университет (САЩ) са разработили нов материал за
Коментари Харесай

Създадоха мастило за 3D татуировки

Изследователи от Тексаския университет (САЩ) са създали нов материал за печатане на триизмерни татуировки. Изследването им е оповестено в списание " ACS Nano ", съобщи БГНЕС.

Учените са съумели да синтезират нов клас мастило от биоматериал, който имитира естествените характерности на високопроводимите човешки тъкани. Мастилото е гъвкаво, тъй че може да се употребява за основаване на портативни датчици и здравна електроника.

Иновативният материал е основан благодарение на двуизмерен наноматериал, прочут като молибденов дисулфид. " Хидрогелното мастило е извънредно биосъвместимо и електропроводимо, което проправя пътя за идващото потомство биоелектроника за имплантиране ", споделя доктор Ахилеш Гахарвар.

Експертите означават, че материалът остава корав в тубата, само че когато се компресира, става сходен на кетчуп или паста за зъби.

" Тези 3D-принтирани устройства са извънредно гъвкави и могат да бъдат притискани, огъвани или усуквани, без да се счупят ", споделя съавторът Кайваля Део. Те са и електронно дейни, което разрешава на устройствата, основани на тях, да управляват придвижванията на индивида.

Едно от евентуалните приложения на новото мастило се назовава 3D принтиране на електронни татуировки за пациенти с заболяването на Паркинсон. Такова съоръжение може да следи придвижванията на пациента, в това число да обезврежда тремора.

В началото на август южнокорейски учени сътвориха умна татуировка, която може да събира данни за виталните индикатори на човешкото тяло. Синтезираното мастило е неинвазивно и се състои от частици на основата на галий.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР