Изследователи от Тексаския университет разкриха механизма, по който коронавирусът SARS-CoV-2

...
Изследователи от Тексаския университет разкриха механизма, по който коронавирусът SARS-CoV-2
Коментари Харесай

Учени разкриха още една опасна страна на коронавируса

Изследователи от Тексаския университет разкриха механизма, по който коронавирусът SARS-CoV-2 е в положение да се „ скрие “ от откриването му в човешките кафези. Статията на учените е оповестена в списанието Nature Communications.

SARS-CoV-2 се популяризира по цялата планета и провокира световна пандемия. Един от отличителните белези на този вирус, който му разреши да спредизвика тази пандемия, е опцията да влиза в клетките, без да подвига тревога в „ системата за сигурност “ на организма. Благодарение на това вирусът може да остане неусетен и да болести други кафези и други хора.

Авторите на новото проучване съумяха да дефинират структурата на ензим, наименуван nsp16. SARS-CoV-2 го основава и по-късно го употребява за модифициране на NAD+ 5' cap нуклеотида - една от значимите елементи - на матричната (информационна) РНК. Това разрешава вирусът да остане неусетен от клетката за дълго време. Благодарение на този механизъм вирусът кара клетката да „ мисли “, че е родна част от нея, а не непознат сътрудник.

Дешифрирането на триизмерната конструкция на протеина nsp16 съгласно създателите на работата отваря пътя към основаването на ефикасни антивирусни медикаменти за лекуване на COVID-19 и други коронавирусни инфекции. Авторите към този момент допускат, че някои малко известни молекули са способни да пречат на модификацията на матричната РНК, която индуцира nsp16. Ако тази трансформация не се случи, имунната система може да разпознае вируса и да го унищожи.

„ За първи път успяхме да получим триизмерна конструкция на основния ензим на вируса COVID-19, който взе участие в репликацията на патогена. В резултат на това открихме накърнимост в него, която може да потисне функционалността на този ензим. Това ще ни помогне да разберем по-добре вируса, предизвикал огромната зараза “, споделя Робърт Хромас, един от създателите на проучването, помощник от здравния теоретичен център на университета в Тексас в Сан Антонио.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР