Изследователи от Технологичния университет в Айндховен и Северозападния университет в

...
Изследователи от Технологичния университет в Айндховен и Северозападния университет в
Коментари Харесай

Без компютър и софтуер: чиповете се научиха да се обучават сами

Изследователи от Технологичния университет в Айндховен и Северозападния университет в Съединени американски щати показаха нов способ за образование на невроморфни чипове, който може да докара до гражданска война в медицинските устройства на бъдещето. Невроморфните компютри, които структурно наподобяват човешкия мозък, до момента се сблъскваха с предизвикването да се образоват благодарение на външни стратегии и данни, което е муден и енергоемък развой.

Новият невроморфен биосензор, показан от учените, е кадърен да се образова непосредствено в чипа без външни стратегии. Като доказателство за концепцията откривателите употребяват биосензора за диагностициране на муковисцидоза въз основа на проби от пот.

Евелин ван Доремаеле, един от създателите на публикацията, акцентира:

„ Ние създадохме „ образован биосензор “, който може да бъде подготвен да разпознава болести като муковисцидоза без компютър или програмен продукт “.

Тяхното проучване съставлява невроморфен биосензорен компютър, който работи на правилата на връзката сред невроните в човешкия мозък.

Проблемът, който откривателите вземат решение, е компликацията при образованието на невроморфната технология.

„ Новият чип може да се образова в действително време, като обработва данните на пациентите, което форсира процеса на образование и улеснява потреблението му в интерактивни биоприложения “, се споделя в проучването.

В опитите учените са употребявали новия чип за диагностициране на генетичното заболяване муковисцидоза. Основният метод на проучване е посредством разбор на потта, където високите равнища на хлоридни аниони демонстрират кистозна фиброза.

„ Използвахме проби от пот от здрави донори, като едната проба беше негативна, а другата съдържаше доста висока централизация на хлоридни аниони “, прецизира ван Доремаеле.

Основното достижение на проучването е опцията за образование на невронната мрежа непосредствено върху чипа, без да се употребява външен програмен продукт. Този метод разрешава чипът елементарно да бъде преобучен за други задания, проправяйки пътя към персонализирани имплантируеми невронни мрежи, подготвени въз основата на данни, събрани непосредствено от потребителя.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР