Изследователи от САЩ са разработили нов сензор на базата на

...
Изследователи от САЩ са разработили нов сензор на базата на
Коментари Харесай

Нов сензор открива редки метали, използвани в смартфоните

Изследователи от Съединени американски щати са създали нов датчик въз основата на протеин, с помощта на който по по-ефикасен и екологичен метод могат да се откриват лантаниди - редки метали с приложение в смарт телефоните и други технологии, оповестява " Сайънс дейли ".

Когато се свърже с въпросните метали, датчикът трансформира флуоресценцията си, изясняват създателите на проучването от университета на Пенсилвания. Протеинът, върху който е основано устройството, трансформира формата си, когато се свързва с лантаниди - основен миг, с цел да се задейства флуоресценцията на датчика.

" Лантанидите, известни като редкоземни детайли, намират приложение в редица модерни технологии - в екраните и електронните съставни елементи на смарт телефоните, батериите на електрическите коли, спътниците, лазерите ", напомня ръководителят на проучването Джоузеф Котруво.

Извличането на редкоземни детайли от околната среда или от индустриални проби, като да вземем за пример отпадъчни води, нормално е съществено и скъпо предизвикателство .

" В опит да разгадаем казуса, ние разработихме датчик въз основата на протеин, кадърен да открива дребни количества лантаниди в проба, позволявайки ни да установим дали си коства да влагаме запаси в извличането на тези значими метали ", добавя откривателят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР