Изследователи от Рекордед Фючър, компания за проучване на заплахите, заявиха,

Изследователи от Рекордед Фючър, компания за проучване на заплахите, заявиха, ...

Какво може да се купи за 200 долара в Тъмната мрежа?.

Изследователи от "Рекордед Фючър", компания за проучване на заплахите, заявиха, че са открили американски военни документи за продажба в Тъмната мрежа, съобщава "Вашингтон поуст".
Документите включват детайли за новите дронове на американските ВВС "MQ-9", курсове за обучение за каране на танкове, курсове за оцеляване, както и наръчници за импровизирани взривни устройства.
Хакер е откраднал тези документи чрез слабости в рутерите. ВВС не са отговорили на запитване за коментар по случая, пише БГНЕС.
Киберпрестъпниците често се насочват към рутерите, търсейки пропуск в защитните системи, защото тези устройства дават достъп до уеб активността, паролите и понякога секретни документи на компютрите, които ги използват.
През юни ФБР призова хората да рестартират рутерите си, след като атака на руски хакери засегна повече от 500 000 устройства в 54 страни. Хакер, използващ името "Сходан" използва търсачка, за да намери рутери, които все още са уязвими на нападение, споделят от "Рекордед Фючър".
"Фактът, че един хакер с технически умения е способен да определи уязвимите военни рутери и да извлече от там секретна информация само за седмица, представете си какво може да направи една добре организирана голяма група, разполагаща с техническите и финансови ресурси", казва Андрей Барисевич, мениджър в "Рекордед Фючър" в статия в блога на компанията.
Хакерът постигнал извличането на военните документи е заявил, че има достъп и до камерите за наблюдение на границите, както и в самолетите. И дори е изпратил до екипа изследователи снимки от самолет, намиращ се над Мексиканския залив по същото време. В поста на хакера се вижда, че продава документите за между 150 долара и 200 долара, тъй като това е класифицирана информация.
Според аналитици по онлайн сигурността повече от 4 000 рутери по света са уязвими на атака подобна на тази през 2016 г., въпреки че тя се е случила преди 2 години и би трябвало устройствата да са ъпгрейднали защитите си.

Източник: actualno.com