Изследователи от MIT са на път да решат проблем в

...
Изследователи от MIT са на път да решат проблем в
Коментари Харесай

„Умна” повърхност подобрява 10 пъти Wi-Fi сигнала

Изследователи от MIT са на път да решат проблем в безжичните мрежи

Прототип на мозъка повърхнина от антени за възстановяване на Wi-Fi, създаден от Венкарт Арън
(снимка: Jason Dorfman, MIT CSAIL)

Лабораторията за изкуствен интелект на Масачузетския софтуерен институт (MIT) е създала налична технология за възстановяване на Wi-Fi сигнала съвсем 10 пъти. Изобретението има капацитет да реши сериозен проблем в безжичните мрежи.

Съвременните устройства с техните дребни размери оставят доста малко място за слагане на антени, което усложнява задачата за обезпечаване на по-добър безжичен сигнал. Именно този проблем се пробват да решат откривателите от MIT.
още по тематиката
Учените са създали „ умна повърхнина ” RFocus, която може да работи и като огледало, и като обектив, с цел да концентрира радиосигналите върху верните устройства от двете страни на връзката. По този метод се усъвършенства 10 пъти безжичния сигнал, като в същото време се удвоява потенциалът на канала в офис среда.

Прототипът в действителност се състои от над 3 хиляди дребни антени. В композиция със специфичен програмен продукт, сходно решение обезпечава оптимално положително приемане на безжичния сигнал, настояват разработчиците. На процедура, RFocus играе ролята на „ beamforming ” контролер, ситуиран в средата, вместо това да вършат крайните точки – предаватели и приемници, което е мъчно да се приложи на дребни устройства.

Освен това масивът от антени ще бъде относително на ниска цена – няколко цента за всяка антена. В съпоставяне с „ стандартните ” системи, новата технология изразходва по-малко сила, защото не изисква спомагателни усилватели, които употребяват доста заряд. Въпреки съвсем десетократното усъвършенстване, RFocus в действителност не употребява увеличаване на сигнала, което значи, че самите антени не излъчват мощ.

Изобретението на учените от MIT може да бъде изключително потребна за устройства от категорията „ интернет на нещата ” (IoT). Все още обаче създаването е на ранен стадий и надалеч от комерсиална реализация. Когато това стане, можем да чакаме повече безжични устройства и по-елегантни версии на джаджите, които употребяваме сега.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР