Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) разработват малки имплантируеми устройства,

...
Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) разработват малки имплантируеми устройства,
Коментари Харесай

MIT разработи имплант с възможност за дистанционен контрол и захранване

Изследователи от Масачузетския софтуерен институт (MIT) създават дребни имплантируеми устройства, които могат да споделят и да бъдат захранвани благодарение на безжична връзка. В бъдеще те биха могли да бъдат употребявани за банкет на медикаменти, лекуване на разнообразни заболявания или за наблюдаване на здравословното положение на човек от вътрешната страна. Тъй като устройствата не изискват батерия, те могат да бъдат напълно дребни. Прототипът, с който изследователският екип работи, да вземем за пример е с размера на оризово зърно, като откривателите са безапелационни, че могат да създадат устройствата още по-малки.

Прочетете още: Алгоритъм на MIT оказва помощ на самостоятелните коли да сменят лентите за придвижване като хората

Традиционно, потреблението на радиовълни за връзка с устройство, вградено в човешко тяло, е мъчно начинание, защото вълните се разсейват при прекосяване през човешка тъкан. Екипът на MIT обаче, дружно с учени от американската здравна система, са основали нов вид антенна система, която преодолява този проблем и им разрешава да споделят и зареждат имплантируемите устройства от доста разстояние. При имплантирането на чип на дълбочина 10 сантиметра в тялото на прасе, откривателите съумяват да му подадат сила от разстояние един метър. При състояние, че устройството бъде сложено подкожно, този диапазон доближава до цели 38 метра.

" В момента би трябвало да се прави компромис сред дълбочината на имплантитране на устройството и дистанцията, от което може то да бъда захранвано и следено. Въпреки това, тези устройства не се нуждаят от акумулатори и разрешават отдалечен надзор, което разкрива редица нови хоризонти пред медицината”, разяснява Фадел Адиб, помощник в лабораторията на MIT.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР