Изследователи от лондонския Юнивърсити колидж, съвместно със свои колеги от

...
Изследователи от лондонския Юнивърсити колидж, съвместно със свои колеги от
Коментари Харесай

Откриха нова форма на леда, която може да промени начина, по който гледаме на водата

Изследователи от лондонския Юнивърсити колидж, взаимно със свои сътрудници от университета на Кембридж, са разкрили нова форма на леда, която повече от всички други известни видове лед наподобява на вода в течно положение. Откритието може да промени разбирането за жизненоважната течност и многочислените й аномалии, оповестява уеб сайтът на образователното заведение. 

Новооткритият лед е безформен, т.е. молекулите му са в безредна форма, а не подредени, както в елементарния бистър лед. Макар и необичайност на Земята, аморфният лед е главният тип, който се среща в космоса. Причината е, че в студената галактическа среда на ледът не разполага с задоволително топлинна сила, с цел да образува кристали.

За да получат новия тип лед в лаборатория, учените са употребявали развой, наименуван топково мелене. За задачата те са разклащали пламенно елементарен лед, разбъркан със стоманени топчета, в резервоар, охладен до минус 200 градуса Целзий, написа Българска телеграфна агенция. В резултат вместо натрошени части елементарен лед е получена нова аморфна форма, която има същата компактност като течната вода. Новият тип е наименуван безформен лед със междинна компактност (MDA).

Външно MDA прилича тънък бял прахуляк. Учените считат, че той може да се намира в ледените спътници на планетите от външната Слънчева система. Приливните сили на газовите колоси Юпитер и Сатурн може да имат същия резултат върху леда, както топковото мелене.

При нагряване и рекристализация аморфният лед със междинна компактност отделя извънредно огромно количество топлота. Това значи, че той е кадърен да провокира тектонични придвижвания и " ледени трусове " в плътната ледена завивка на тела като юпитеровата луна Ганимед.

Учените означават, че до момента са били известни 20 кристални форми на леда и единствено две аморфни. Последните два вида са надлежно с висока и ниска компактност. Досега се е считало, че лед със междинна компактност не съществува, само че новият опит опровергава това разбиране.

" Нашето проучване демонстрира, че аморфният лед със междинна компактност попада тъкмо в този период. Откритието може да промени разбирането ни за водата и многочислените й аномалии ", пишат създателите на проучването. " Водата е в основата на всичко живо. Нашето битие зависи от нея, ние стартираме галактически задачи в търсенето й, само че от научна позиция жизненоважната течност е едва проучена ", допълват откривателите.

Изследването е оповестено в Science.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР