Изследователи от лабораторията на професор Джош Бонгард в Университета на

...
Изследователи от лабораторията на професор Джош Бонгард в Университета на
Коментари Харесай

С помощта на ИИ са създадени нов тип ксеноботи – роботи от живи тъкани, които могат да се самовъзпроизвеждат

Изследователи от лабораторията на професор Джош Бонгард в Университета на Върмонт в Съединени американски щати показаха нов вид робот, наименуван „ ксенобот “ – дребна биологична система, построена от органични кафези на жаби и способна да се самовъзпроизвежда.

Както изяснява Бонгард, методът на неговия екип е друг, тъй като роботите им са направени от съставни елементи, „ които сами по себе си са фантастично интелигентни машини„. Отбелязва се обаче, че ксеноботите могат да бъдат направени от елементарни кафези, които по никакъв метод не са били генетично модифицирани.

За проучването са употребявани освен живи кафези, само че и виртуално ястие на Петри. По-точно, софтуерът въз основата на изкуствен интелект е симулирал развиването на група кафези на жаба въз основа на тяхната форма, с цел да се изберат най-подходящите. Това значи, че изкуственият разсъдък последователно основава популация от виртуални ксеноботи, след което отстранява тези, които се оправят зле, и основава модифицирани по инцидентен метод копия на оживелите.

Този метод се оказа доста по-бърз от опитите с същински петрита и същински кафези. В този случай процесът би лишил седмици и даже месеци, само че изкуственият разсъдък се оправя за няколко секунди.

След ИИ симулацията учените стартират да основават тези ксеноботи в действителния свят, само че процесът е муден. За една седмица могат да бъдат основани 30-40 ксенобота. В бъдеще се планираше потреблението на 3D принтиране за всеобщо произвеждане, само че се оказа, че при избрани условия роботите са в положение да се възпроизвеждат сами. На този стадий откривателите са основали версия на ксеноботите благодарение на изкуствения разсъдък, която се възпроизвежда по-добре от първата версия. При това процесът е следен, тъй че не е належащо да се притесняваме от сюжета „ сива слуз “ – неконтролируемо разпространяване на микроскопични роботи по цялата планета.

Предвижда се тези ксеноботи да се употребяват за филтриране на водата, за медицински цели и други.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР