Изследователи от института „Francis Crick“, в Лондон откриват че продължителното

...
Изследователи от института „Francis Crick“, в Лондон откриват че продължителното
Коментари Харесай

Диета с недостатъчно растителни вещества – до какво може да води?


Изследователи от института „ Francis Crick “, в Лондон откриват че продължителното подлагане на мишки с диета, която включва артикули, богати на съединението индол-3-карбинол оказва предпазен резултат по отношение на възпалителните болести на чревната лигавицата и редом с това има позитивен резултат за предотвратяване от дебелочревен рак. Съобщението е оповестено в медицинския вестник „ Immunity “.

В храносмилателния тракт се отделя съединението индол-3-карбинол при потреблението на разнообразни представители на зеленчуци от жанр Зелеви (кейл, броколи, карфиол, алабаш, ряпа и други).

Характерно за рака на дебелото черво е, че нормално стартира под формата на полип и най-често има муден напредък. От значение е, че не всеки полип има канцерогенен капацитет.

Доктор Стокинджър и сътрудниците ѝ откриват, че някои от лабораторните мишки, които са хранени единствено с пречистена и следена храна развиват тумороподобни формирания на дебелочревната лигавица в границите на 10 седмици, за разлика от тези, които са хранене с „ елементарна храна “ – съдържаща да вземем за пример зърнени култури.

Обяснението се състои в това, че така наречен следена диета е със доста по-малко наличие на градивни субстанции с растителен генезис, които да задействат характерен рецептор (aryl hydrocarbon receptor – AhR). Този рецептор има отношение към приемането и предаването на сигналите от външната среда, както и към превръщането на недиференцирани кафези в профилирани чревни кафези.

Свързани публикации.. Противовъзпалителна диета - да си върнем салдото 0 Все повече млади са с рак на дебелото черво 0 Рак на дебелото черво - пазете се и от тефлона 0

Според откривателите незадоволителното количество на хранителни детайли от растителен генезис с храната води до понижено количество на съединения, които да задействат AhR.

Според авторката на проучването даже и без съществуването на генетична предразположеност диета, лишена от зеленчуци се оказва рисков фактор за развиването на рак на дебелото черво.

Учените откриват, че при мишки неналичието или деактивирането на този характерен рецептор – AhR води до развиването на чести чревни инфекции, както и съставлява рисков фактор за развиването на дебелочревен рак.
Паралелно с това при обогатяване на диетата на мишки със съединението индол-3-карбинол склонността към туморогенеза доста понижава.

Откритието разрешава да се направи оптимистичният извод, че до момента в който въздействието върху генетичната предизпозиция е мъчно постижимо досега, то подобаващата диета, включваща повече зеленчуци може да понижи канцерогенния риск.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР