Изследователи от Devanthro смятат, че за да се създаде заместител

...
Изследователи от Devanthro смятат, че за да се създаде заместител
Коментари Харесай

Жива тъкан върху роботи

Изследователи от Devanthro считат, че с цел да се сътвори сурогат на същинска повредена тъкан, тя би трябвало да се отглежда в условия, близки до тези, при които работят същинските мускули, деформиращи се във всички направления. Така екипът от учени взема решение да възпроизведе мускулно-скелетната система допустимо най-точно благодарение на роботизиран скелет.

Новата система може да се интегрира в структурата на изкуствената кост и да се разтяга/огъва във всяка посока. В този случай приказваме за работа с раменната става. Структурата на изкуственото рамо включва въвеждането на сферична външна мембрана с биоразградими нишки, опънати сред „ анкерните точки “.

Влакната са „ осеменени “ с човешки кафези, а камерата се цялостни с богат на хранителни субстанции разтвор. В продължение на две седмици клетките порастват в хранителна среда, която се подлага на ежедневни " натоварвания " - за 30 минути всеки ден биореакторът се слага в раменната структура за натоварвания и деформации.

Въпреки че учените съумяват да виждат промени в " подготвените " кафези спрямо контролните проби, към момента не е известно дали това ще бъде от изгода. Изследователите обаче демонстрират, че е допустимо да се отглеждат кафези в роботизирана скелетна конструкция и в този момент те би трябвало да дефинират дали напъните им си костват изразходваните запаси.

Учените са оптимисти и признават, че в бъдеще, с помощта на подробното сканиране на пациентите, ще бъде допустимо да се основават реплики на скелетната система на хората, което ще им разреши да образуват оптимални тъканни заместители за тях, да вземем за пример повредени сухожилия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР