Изследователи от Бразилия и Великобритания са открили, че подводно вулканично

...
Изследователи от Бразилия и Великобритания са открили, че подводно вулканично
Коментари Харесай

Откриха потънал остров с размерите на Исландия край бреговете на Бразилия

Изследователи от Бразилия и Англия са разкрили, че подводно вулканично плато в югозападната част на Атлантическия океан е било тропически остров с буйна растителност преди 45 милиона години. Това съобщи порталът Live Science.

През 2018 година учени изследваха морското дъно в регион на вулканичното плато, прочут като Rio Grande Rise, и откриха скали, които „ изглеждали сякаш в миналото са били суха земя “.

'Imagine a lush tropical island slipping beneath the waves': Drowned island the size of Iceland found off Brazil
— Live Science (@LiveScience)
Използвайки отдалечено ръководено подводно транспортно средство, откривателите заснели видео на дълбочина 650 метра. Докато изучавали фрагментите, вниманието им било привлечено от необикновените пластове алена глина.

„ Просто не можете да намерите алена глина на морското дъно. Отлаганията изглеждаха като тропически почви “ , сподели английският морски геолог Брамли Мертън.

В едно скорошно изследване учените заключили, че характерният минерален състав на глината може да се е образувал единствено посредством изветряне навън при тропическа горещина и мокрота.

Както отбелязва Live Science, това е последното в поредност от открития, показващи, че този сектор от океана, на 1200 километра от крайбрежията на Бразилия, в миналото е бил остров.

„ Представете си обилен тропически остров, изплъзващ се под вълните и заледен във времето. Това открихме “ , сподели Мертън.

Той и сътрудниците му считат, че островът е бил съпоставим по мярка с Исландия (около една пета от общата повърхност на Рио Гранде). Мъртън акцентира, че хълмът е почнал живота си като " Кредна версия на Исландия ". 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР