Изследователи от Академията на науките в Якутия и руското географско

...
Изследователи от Академията на науките в Якутия и руското географско
Коментари Харесай

Див екшън! Учени се бориха с полярна мечка, за да спасят мамут на 50 000 години

Изследователи от Академията на науките в Якутия и съветското географско сдружение трябваше да се борят с полярна мечка, с цел да спасят необикновено скъпа находка - мъртвец на " златен " мамут на възраст към 50 000 години, написа Блиц.

Перфектно непокътнатият мъртвец на мамута с вълна и меки тъкани бил открит в северната част на остров Котелни, Якутия. 

Учени отишли да изследват животното, само че на място разкрили, че да се извлече тялото на мамута от безконечната заледеност, без да се повреди, не е толкоз елементарно. Изследователите трябвало да изучат натрупа вътре в самата заледеност, без да го вадят.
 



Една полярна мечка обаче не била толкоз деликатна. Тя отишла една вечер в лагера и се пробвала да измъкне мамута от земята. За да спасят скъпата находка, учените не се страхували да се изправят против рисковото животно. 

" Водачът ни погледна към шатрата и видя полярна мечка, впила зъби в крайници на мамута за да я извлачи от безконечната заледеност. Той изкрещя и подвигна доста звук, даже създаде няколко изстрела с револвер. Тогава мечката избяга ", споделя един от откривателите.
 



Между другото мамутът е кръстен " златен " поради необичайния цвят на козината му.  " Когато извадихме парче от козината и я измихме, се появи златисто - доста красива панорама ", прибавя ученият.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР