Изследователи използваха цифрова технология, за да погледнат за първи път

...
Изследователи използваха цифрова технология, за да погледнат за първи път
Коментари Харесай

МИСТЕРИЯ: Компютърна томография разкрива тайните на мумията на Аменхотеп Първи

Изследователи използваха цифрова технология, с цел да погледнат за първи път в подробност навътре в мумията на фараона Аменхотеп Първи, останала неразопакована до наши дни, оповестяват Ройтерс и Франс прес, базирайки се проучване, оповестено в сп. " Фронтиърс ин медисин ".

Сканирането разкри детайлности за външността и мумификацията на владетеля от 18-ата династия, управлявал Египет към 1525-1504 година прочие н. е. Той е наследник на създателя на Новото царство Ахмос Първи.

Мумията на Аменхотеп, с украшения върху ленената си опаковка и погребалната маска, е открита дружно с тези на други царе и царици в тайник в Луксор през 1881 година и е пренесена в Кайро.

Заради напъните да бъде съхранена украсата, тя е една от няколкото мумии на владетели, които не са физически разопаковани и изследвани в актуалната епоха.

През 2019 година египтологът Захи Хауас и професорът от университета на Кайро Сахар Салим употребяват компютърна томография (CT), с цел да " разопаковат цифрово " мумията, преди преместването ѝ в нова сбирка в Националния музей на египетската цивилизация в столицата.

Резултатите от изследването им, оповестени във вторник, демонстрират, че лицето на Аменхотеп наподобява на това на татко му. Смъртта му е настъпила на 35-годишна възраст, макар че точната причина за нея остава неразбираема, се показва в изказване, направено от египетското министерство на туризма и паметниците на културата. Става ясно също, че Аменхотеп Първи е първият фараон, балсамиран със скръстени ръце, както и че мозъкът му не е отхвърлен, за разлика от тези на множеството владетели от Новото царство.

Сканирането също по този начин разкрива 30 амулета или бижута, заровени с мумията, в това число колан от 34 златни мъниста. Това демонстрира, че жреците от 21-вата династия, които са преопаковали мумията, са се погрижили да запазят нейните орнаменти. По време на повторното заравяне тиванските жреци са прикрепили още веднъж главата на Аменхотеп и са третирали други контузии, нанесени след гибелта на фараона, евентуално от похитители на гробници.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР