Изследовател от Япония оповести на голяма конференция по генетика, че

...
Изследовател от Япония оповести на голяма конференция по генетика, че
Коментари Харесай

Създадоха яйцеклетки от клетки на мъжки мишки

Изследовател от Япония оповести на огромна конференция по генетика, че е основал яйцеклетки от кафези на мъжки мишки, оповестява Българска телеграфна агенция.

Изследването, което към момента е на доста ранен стадий, включва превръщането на мъжки полови XY хромозоми в женски XX.

Професор Кацухико Хаяши от университета на Осака работи върху създаването на способи за лекуване на неплодородие.

Разработката, която японският откривател е показал за издание в научното списание " Нейчър ", покачва вероятността двойки мъже да имат свои лични деца.

Професор Джордж Дейли от Колежа по медицина към Харвардския университет, който не взе участие в проучването, означи, че към момента следва да бъде изминат дълъг път, преди обществото да бъде изправено пред сходно решение.

" Работата на Хаяши е непубликувана, само че пленителна. Да се направи сходно нещо върху хора е по-трудно, в сравнение с върху мишка ", сподели той. " Все още не разбираме задоволително неповторимата биология на човешката гаметогенеза (формирането на репродуктивни клетки), с цел да възпроизведем предизвикателната работа на Хаяши при мишки ".

Подробностите са показани на конференция в института " Крик " в Лондон, отдадена на редактирането на човешки гени.

Професор Хаяши, международно приет специалист в тази област, изясни, че работата му е на доста ранен стадий. По думите му яйцеклетките са с ниско качество и към този момент технологията не може да бъде употребена безвредно върху хора.  

Той обаче сподели пред Би Би Си, че вижда актуалните проблеми преодолени след 10 години и би желал да види създаването си налична като средство за лекуване на безплодието както при мъже, по този начин и при дами и еднополови двойки, в случай че се потвърди, че е безвредна за потребление.

" Ако хората го желаят и в случай че обществото одобри такава технология, тогава да, аз съм за това ".

Технологията включва първо взимане на кожна клетка от мъжка мишка и по-късно превръщането й в стволова - клетка, която може да се диференцира в други клетъчни типове.

Клетките са мъжки и затова имат XY хромозоми. Екипът на Хаяши по-късно изтрива Y хромозомата, дублира X хромозомата и по-късно слепва двете X хромозоми. Тази промяна разрешава стволовата клетка да бъде програмирана да се трансформира в яйцеклетка.

Технологията може да се употребява за подкрепяне на страдащи от неплодородие двойки, при които дамите не са в положение да създават лични яйцеклетки. Въпреки това ученият показва, че технологията е надалеч от това да бъде употребена за лекуване на неплодородие.

" Дори при мишките има доста проблеми с качеството на яйцеклетката. Така че, преди да можем да мислим за това като за лекуване на безплодието, би трябвало да преодолеем тези проблеми, което може да отнеме доста време ", сподели той.

Професор Хаяши означи също, че не би подкрепил потреблението на технологията от мъж, с цел да сътвори бебе, употребявайки личната си семенна течност и изкуствено основани яйцеклетки.

" От техническа позиция това е допустимо. Не съм толкоз сигурен дали на този стадий е безвредно или задоволително за обществото ".

Някои учени считат, че ЛГБТК+ общността би трябвало да има думата при потреблението на технологията за репродукция, поради характерните й потребности, когато става въпрос за основаване на семейство. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР