Изсъхналите гори са нараснали от 41 хил. дка през 2015

...
Изсъхналите гори са нараснали от 41 хил. дка през 2015
Коментари Харесай

Земеделското министерство ще продава дървесина от санитарни сечи за 1 лв. на кубик

Изсъхналите гори са нарастнали от 41 хиляди дка през 2015 година до 113 хиляди дка през предходната година.

Още по тематиката
WWF пусна сбирка дрехи, с цел да притегли вниманието към проблемите на националния парк

Недовършеният " Магнолия холидейз " се продава от частен правосъден реализатор за повторно

В края на предходната година сдружението е съумяло да продаде 95% от развалената дървесина

Спешно са нужни санитарни сечи за запазването здравето на горите в района на Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Тъй като земеделското министерство не разполага с нужния човешки запас, то ще предлага събраната дървесина единствено за 1 лева на кубик за да подтикват частни предприятия и локални лесовъди да оказват помощ със сечта.

Проблемът

От Изпълнителната организация по горите оповестиха, че ситуацията е сериозно заради всеобщото разпространяване на корояди – инсекти, които унищожават горите в Южна България с бързи темпове. Подобни стресови интервали се случват от време на време всеки 10-15 години като резултат от неприятни метеорологични условия и патогени. От организацията по горите дефинират настоящия като най-опасен. Само за интервала сред 2015 и 2016 година съхненето на горите е повишено близо три пъти (от 41 хиляди дка през 2015 година до 113 хиляди дка през 2016 г.) А единствено до юли тази година засегнатите площи са що се касае за цялата 2016 година

" Положението тук е тревожно, само че в доста други места в България ситуацията е по-зле. Петната на съхнещите гори нарастват с един метър всеки ден ", заяви в Ардино акад. Александър Александров. " За това би трябвало да лекуваме. Единственото лекуване е сеч към сухите места. Трябва да разбираем на останалите министерства, че е нужна незабавна човешка интервенция под формата на санитарна сеч. "

Само в Пловдивската лесозащитна станция към 400 хиляди дка гори са в заплаха от изсъхване. Горите в района са общо съвсем 5 млн. дка, 7% от които към този момент са унищожени от корояди и патогени.

Засегнатите гори са на повече от 80 години, която се дефинира като пределна за тези изкуствени екосистеми. Още при засаждането е позволена неточност и горите са станали прекомерно гъсти, затруднявайки изнасянето на засегнати браншове от нея. Заедно с ниския брой на работна ръка поддръжката на горите в Южна България става минимална.

" Стимулиране " на частни предприятия

Държавната организация може да прави едвам към 25% от сечта. За това основно те ще се опитат да подтикват частни предприятия посредством преференциалната цена от 1 лева на куб. метър дървесина. Изпълнителната организация по горите се надява лесовъдите сами да се включат в санитарното изсичане.

" Ако има частна гора с повреди, с които не може да се оправи, за сметка на държавното горско стопанство се прави сеч, като след това притежателят получава парите от осъществената дървесина. " изясни чиновник на организацията. " Тези, които не може да бъдат открити, наложително ще се влезе в техния парцел и проблематичните гори да се изсекат. След което дървесината ще бъде продадена на междинна продаваема цена и парите ще бъдат начислени по сметката на притежателя на земята. "

Недялко Славов показа своите терзания към човешкия запас за събиране на дървесината. " Това е о
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР