Изразяваме дълбокото си възмущение от поведението на Данаил Димитров Кирилов

...
Изразяваме дълбокото си възмущение от поведението на Данаил Димитров Кирилов
Коментари Харесай

Съдии: Кирилов и Гешев уронват авторитета на съдебната власт, да се извинят

Изразяваме дълбокото си отвращение от държанието на Данаил Димитров Кирилов (понастоящем министър на правораздаването и председателстващ Висшия правосъден съвет) и Иван Стоименов Гешев (кандидат за длъжността основен прокурор) по време на извършените на 14.11.2019 година и на 24.10.2019 година съвещания на Висшия правосъден съвет.
Това се показва в отворено писмо до медиите от 24 съдии от Върховен касационен съд и Върховен административен съд, 40 съдии от Софийски апелативен съд, Софийски градски съд, Софийски областен съд, Окръжен съд Русе, Окръжен съд Стара Загора и Районен съд Луковит.

" Съдържанието на техните изявления и формата, в която бяха направени, освен жестоко нарушават условията на Кодекса за етично държание на българските магистрати и са в явна несъответственост с условията за владение на високи професионални и нравствени качества според Закона за правосъдната власт и Конституцията на Република България, само че уронват неприемливо престижа на правосъдната власт и са неприемливи даже от позиция на най- ниските условия за етично отношение, учтивост и образование. Арогантното държание и езикът на лична борба нямат място нито във Висшия правосъден съвет, нито в правосъдната система и държавното ръководство изобщо.

Данаил Димитров Кирилов от позицията на председателстващ съвещанието на Висшия правосъден съвет употребява неприемливи изрази и афектиран звук, които принизяват работата на висшия орган на правосъдната власт и основават усещане за неприемливо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други.

Очевидната опасност от страна на претендента за основен прокурор Иван Гешев към члена на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към различен член на Висшия правосъден съвет от квотата на съдиите – арбитър Олга Керелска, при предходното чуване съставляват по същността си и дисциплинарно нарушаване, защото уронват престижа на правосъдната власт. Съдия Атанаска Дишева и арбитър Олга Керелска са определени за членове на Висшия правосъден съвет ПРЯКО от съдиите, те са носители на нашето доверие и ние заставаме изрично зад всяка казана от тях дума, заложен въпрос и изразено мнение както в съвещанието от 14.11.2019 година, по този начин и при предходното съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет от 24.10.2019 година, в което беше изслушан претендентът Иван Гешев. Ние също мислим и споделяме това, което беше предадено на господин Гешев от представителите ни арбитър Олга Керелска и арбитър Атанаска Дишева! От друга страна, отправените към тях обидни реплики и недвусмислена опасност възприемаме като обиди и закани както към всеки арбитър и магистрат, по този начин и към всеки един жител на Република България.

Почти неограничените господарски и репресивни пълномощия, с които разполага основният прокурор, изискват заемащият длъжността да съблюдава такова обществено държание, което не оставя и диря от подозрение в обществото за настъпателност и личностни настройки за силово налагане, за неравнопоставено отнасяне на съдиите, прокурорите, членовете на Висшия правосъден съвет и жителите. Още по-малко длъжността разрешава държание, което основава усещане за втълпяване на боязън и за разпра с съперници.

За страдание държанието на господин Гешев не отговори на високите професионални и етични условия за длъжността и това беше директно възприето от жителите. Затова настояваме за неотложно и обществено опрощение от господин Данаил Кирилов и господин Иван Гешев за неприемливото им държание по време на съвещанията на Висшия правосъден съвет. Настояваме за формиране на дисциплинарно произвеждане против господин Иван Гешев за осъществени на 24.10.2019 година и на 14.11.2019 година дисциплинарни нарушавания по смисъла на член 307, алинея 3, т. 3 от Закона за правосъдната власт вр. Раздел ІІ, т.4 и т.5 от Кодекса за етично държание на българските магистрати, а точно – отправяне на закани към члена на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева на 14.11.2019 година в постройката на Висшия правосъден съвет, неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение към членовете на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева и Олга Керелска в извършеното на 24.10.2019 година съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР