„Изразените до момента граждански позиции, мнения и предложения ни убеждават

...
„Изразените до момента граждански позиции, мнения и предложения ни убеждават
Коментари Харесай

В Асеновград ще ограмотяват целогодишно ромите чрез курсове

„ Изразените досега цивилен позиции, отзиви и оферти ни убеждават какъв брой доста към момента нерешени проблеми съществуват, във връзка с етническата интеграция. И тези проблеми са на нашето общество. Поставяйки ги от трибуната на Община Асеновград, ние сигнализираме страната, че няма време за губене и са нужни действителни ограничения и нормативни промени. “ Това сподели асеновградският кмет лекар Емил Караиванов по време на второто съвещание на Националната кръгла маса, чиято тематика бе „ Здравеопазване, демографска и обществена политика “. От днешната среща стана ясно, че проблемите на етническата интеграция не са свързани единствено с обособени общини, като Асеновград и Троян.
Според специалисти, разпространяването на сходни касузи към този момент е достигнало общонационално равнище, само че най-вече такива се случват по места с ромско население, което е сложено в друг обществен статус. Седем са главните цели за етническата интеграция, които формалните лица изведоха като ограничения, в следствие от Кръглата маса. Според тях е належащо да се разшири обсегът на медиаторската грижа, по отношение на етнически групи в съществени сфери, като демографската, здравната, просветителната и обществената. Поставената цел тук е да се открият механизми за обосноваване използването на този тип грижа от потребителите.

Важна задача е да се намерят и искащи, които да бъдат способни за посредници. Втори приоритет на властта е основаване и използване на задоволително ефикасни законови ограничения и надлежно – санкции, при общуване на малолетни и малолетни. Тази точка касае и ранните раждания. Изучаването на български език целогодишно за децата, подлежащи на учебно записване, вместо единствено в границите на образователната година, бе посочено като трети приоритет. Следващата цел, която си сложиха властимащите по разискваната тематика, бе активизиране активността на Националния съвет по етнически и демографски проблеми. Идеята е да се увеличи координацията сред него и общинските администрации в страната.
Като пети приоритет от Кръглата маса бе изведено финансовото застраховане за обезпечаване огромно решение на инфраструктурните проблеми в ромските махали. Шестата точка касае основаване на механизми, посредством които да бъдат решени проблемите с ограмотяването и придобиването на подготовка за работоспособност. Последният посочен приоритет е реализиране на дейно обучение и просветеност в ромските общности. Специалистите считат, че това може да се случи посредством провеждаен на курсове и занимания отвън образователната система.
Седемте оферти ще бъдат показани пред Народното събрание за законодателна самодейност по формален ред. Домакин на националната среща бе Община Асеновград. В полемиката се включиха Христина Христова – консултант на вицепремиера Валери Симеонов по обществената политика и демографските проблеми, заместник-областният шеф на Пловдив Петър Петров, специалисти от обществени и здравни институции, неправителствени организации от Асеновград и област Пловдив и други.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР