Изразът „пази го като очите си“ не е случаен, защото

...
Изразът „пази го като очите си“ не е случаен, защото
Коментари Харесай

Кои са най-големите крадци на зрението?


Изразът „ пази го като очите си “ не е инцидентен, тъй като зрението е едно от най-ценните богатства, с които разполагаме. То е строго координирана система от оптични и пречупващи среди, възприемащи и интерпретиращи кафези. Позволява ни да опознаем както заплахите, по този начин и прелестите на заобикалящия ни свят.

Според Световната Здравна Организация (СЗО) 161 млн. души по света са наранени от влошено зрение, 37 млн. от които – от безспорна слепота, а други 153 млн. имат лимитирано зрение заради некоригирани рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Както в множеството неприятни ранглисти, и тук разрастващите се страни са водещи – в тях попадат 90% от случаите на лимитирано зрение и слепота. Освен основните аргументи за това, огромен дял там заемат и пострадванията на роговицата и инфекциозните и паразитни болести.

На фона на тези притеснителни данни изпъква обнадеждаващата информация, че 75% от слепотата измежду възрастните може да бъде избегната посредством предварителна защита и профилактика. Ето за какво би трябвало постоянно да сме „ нащрек “ за издайническите признаци, които дават крадците на зрението!

1. Катаракта

С изключение най-развитите страни, където хирургията във връзка катаракта е необятно налична, това положение остава водеща и коригируема причина за загуба на зрението.

Причини за нея могат да бъдат контузии или лъчеви увреждания – инфрачервени, рентгенови и ултравиолетови лъчи – както има и случаи на вродена катаракта. Сред рисковите и утежняващи фактори се подреждат още диабет, хипертонична болест, затлъстяване, тютюнопушене, продължителна приложимост на кортикостероидни лекарства и други

Най-често обаче е старческото помътняване на лещата . То е израз на комбинираното деяние сред дегенеративните процеси, свързани с остаряването на организма и това на нездравословните фактори. Лещата се изхранва от очната течност и промени в нея (дължащи се на промени в състава на кръвта) доста елементарно предизвикват помътняване.

Възможно е да се прояви още през четвъртата декада, а ранните признаци може да включват:
Диплопия или даже полиопия – това значи един предмет да наподобява като два и даже доста такива. Дължи се на появяването на мътнини в лещата, които могат неведнъж да отразяват следения обект. Миопизация на зрението – то като че ли става по-късогледо – набъбването на лещата усилва пречупващия ѝ показател и за малко време зрението за близко ситуирани предмети се усъвършенства. Краткотраен и подвеждащ признак! Замъглено зрение – също така, цветовете не са толкоз ярки, колкото преди, а светлината и отблясъците са по-заслепяващи.
2. Глаукома

Тя е невродегенеративно заболяване с не изцяло изяснени рискови фактори и генеза. Причинява увреда на зрителния нерв и ретината. Характерно за нея е, че каквото е откраднала не връща – прогресията ѝ може да бъде стационирана и/или предотвратена, само че отнетото досега зрение не може да бъде възобновено.

Свързани публикации.. Д-р Пламен Хубанов: Лазерните технологии заменят обичайните способи в катаракталната хирургия 1 Ако не се лекува, глаукомата може да докара до трайна загуба на зрението 0 Диабетна ретинопатия - профилактиката е наложителна 0

При липса на постоянни контролни прегледи е необичайност човек самичък да си даде сметка, че има нарушаване на зрението, тъй като първоначално нормално се засягат най-периферните елементи от зрителното поле. Всеки с непосредствен, обиден от глаукома, би трябвало регулярно

да се наблюдава.

Най-често нейна първа демонстрация е глаукомният припадък – ще се познае по мощната болежка в окото и главата, поява на кръгове като дъга към ярките източници на светлина, повръщане, зачервяване на окото и влошено до изгубено зрение.

При подобен припадък значимо е незабавно да се потърси помощ от експерт офталмолог и да се подхващат всички ограничения – медикаментозни и/или оперативни – с цел да се предотврати бъдещо утежняване на зрението.

3.

Диабетна ретинопатия

Тя нормално се развива при пациенти с отминалост на диабета от 10-15 години. Захарният диабет предизвиква микроангиопатия на дребните кръвоносни съдчета, изхранващи ретината. Краен резултат е хипоксия на ретината (не ѝ се доставя задоволително кислород) и разгръщане на нови кръвоносни съдове, които съдружно повреждат зрението.

Тук профилактиката би трябвало да стартира преди появяването на признаци – всеки, боледуващ от диабет, е целесъобразно

годишно да минава на профилактични прегледи. Влошаването на зрението доста зависи от общото положение и положителния надзор на болестта.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР