Изразът губиш си времето“ е толкова актуален днес, колкото може

...
Изразът губиш си времето“ е толкова актуален днес, колкото може
Коментари Харесай

10 съвета за оптимално организиране на времето ни

Изразът „ губиш си времето “ е толкоз настоящ през днешния ден, колкото може би в никакъв случай не е бил. Ако се запитаме за какво това е по този начин, елементарно ще стигнем до извода, че са отговорни основно две условия – свободата от едната страна и безбройните задания – от друга.

При първото имаме привилегията да сме каквито желаеме, когато желаеме, колкото искаме… само че просто го отлагаме, не го вършим, тъй като нищо не ни притиска и се изгубваме в хаоса от благоприятни условия. При второто сме толкоз притиснати от работа и домашни отговорности, че просто не ни остава време за същинските значими и красиви неща в живота. И в двата случая реализираме едно – губим си времето!

И с цел да спрем да си похабяваме времето, в което и от двете неподходящи условия да се намираме, е време да се замислим по какъв начин да се превърнем от негови подчинени, в негови директни и строги ръководители. Нека не губим повече минути в пояснения и да преминем към концепциите, посредством които можем да реализираме това.

1. Разпределяне на дилемите през седмицата

Знаем, че имаме да свършим 10 неща за седмицата. Много постоянно обаче, не си вършим сметка по какъв начин ще стане това, а просто започваме безредно да захващаме всичко и най-после не сме постигнали съвсем нищо. Важно е да определим кое и по кое време би трябвало да се направи. Така ще сме оптимално ефикасни във всяка задача. Прането и чистеното са през уикенда, пазарът е в сряда, релаксиращите процедури са в петък… И готово – всичко има своя верен тайминг.

 10 съвета за оптимално образуване на времето ни

2. Месечен и годишен планер

Седмичният планер, за който говорихме в точка 1, е първата стъпка. Втората е да изготвим месечен планер, а третата – годишен. Като си създадем трите планера (най-добре в таблица на компютър/телефон/таблет, с цел да стоят близо един до различен и да са на разположение винаги), можем по-ефективно да организираме проектите си, съобразявайки се по едно и също време с краткосрочните и дълготрайните си цели.

3. Времеви предел

След като към този момент сме определили коя активност в какъв миг от седмицата/месеца/годината ще се реализира, можем да пристъпим към установяване и на някакво време, в което бихме желали да се вместим. Да вземем за образец пазарът в сряда, за който споменахме по-нагоре. Ако му отделим час или в случай че решим да напазаруваме онлайн, ще освободим място за друга задача… или просто ще имаме повече време за отмора.

Същото можем да създадем с уговорките за месеца или годината. Ако стартираме да мислим в минути, вместо в часове, ще забележим, че в действителност не ни би трябвало толкоз време, с цел да изберем облекла от магазина. Просто би трябвало да се фокусираме върху това в дадения миг. Разбира се, никой не предлага да живеем с включен таймер и аларми, а просто, когато се сетим, да използваме оптимално най-ценния запас, с който разполагаме.

4. Степенуване по значимост

Винаги би трябвало да започваме с най-важните задания. Звучи обикновено, само че дали от време на време не прекрачваме това предписание, смятайки, че въпреки всичко ще ни останат сили най-после? Обикновено най-важните неща са и най-трудни и е обикновено да ни се желае да ги поотложим малко. Колко пъти обаче сме се занимавали с не толкоз значими и незабавни неща и когато пристигна време за съществените… ние сме изморени и апатични и нормално или вършим някаква неточност, или не влагаме оптималното. Сте-пе-ну-ва-не! Наистина е от голяма важност.

5. Елиминиране на разсейващи фактори

Разсейващите фактори са на всички места към нас. И до момента в който пиша тази публикация, слушам по какъв начин телефонът ми „ дрънка “ и ми иде да се пресегна до другия завършек на бюрото, с цел да видя на кого и защо му дотрябвам. Обаче това не е служебно устройство, очевидно е, че диалогът е от персонален темперамент. И даже да устоя на изкушението да не погледна, аз към този момент съм се разсеяла даже за минута или две.

Същият резултат го има и с тв приемника, радиото, хората. Разсейващ фактор може да бъде и гладът ни за сладко. Всичко, което ни разсейва от дадена активност би трябвало да бъде отстранено. Ще се изненадаме да открием, че това усърдие може да ни донесе едни спомагателни 10 минути, в които можем да се разходим или да проведем диалог с обичан човек.

 10 съвета за оптимално образуване на времето ни

6. Елиминиране на енергийните вампири

На първо четене, човек ще се запита какво общо имат енергийните вампири с организирането на времето? Общото е в това, че те „ изсмукват “ силата ни като ни засипват с негативизъм, ядосват ни и нашата централизация и работливост изпадат в заспалост. Такива хора губят времето ни, тъй като го запълват с нездравословен и противен content. От сериозна значимост е да се обкръжаваме с позитивни и положителни хора, нямаме безкрая разполагаем.

7. Отделяне на време за отмора сред дилемите

Няма по какъв начин да желаеме от мозъка ни да е 100% работлив и тонизиран, в случай че не му даваме отмора. Всъщност, учените споделят, че един непрестанен режим на физически и мисловен стрес, ще бъде обезщетен до време. След това нещо се срутва внезапно. Затова е нужно да отделяме тези 10 минути в работата на всеки кръговиден час. Да ставаме от компютъра, да дишаме въздух навън. Да вършим проектите си по този начин, че да няма компромис с отдиха. По-добре къси почивки, обновен и жизнен разум, в сравнение с напрежение до най-много и след това належащ и противен отпуск. Мислене в вероятност. Организмът не е изобилен запас и си желае своето.

8. Предварителна подготовка

Да изгладиш и приготвиш облеклата от предния ден, да си приготвиш храна за утрешния обяд… Когато имаме сила, само че дилемите за деня са свършили, постоянно можем да отметнем нещо от идващия ден даже отчасти. Колкото повече се стремим да освободим време от утрешния ден, толкоз повече минути ще получаваме. Отлагането и мързелът са най-големите ни врагове.

9. Методи за образуване на движимостите вкъщи

Интернет пространството изобилства от видеа, публикации и препоръки по какъв начин да организираме пространството към себе си освен, с цел да спестим място, само че и с цел да създадем дома си по-функционален, надлежно и спестяващ време в търсене и непрестанно нареждане.

Изключително значимо е по какъв начин и къде подреждаме движимостите си. Най-добре е да си създадем категории и да се стараем да ги съблюдаваме. Ако имаме опция, превъзходен метод да се научим да подреждаме дома си, са експертите в тази сфера. Разбира се, това ще коства пари, само че в случай че не можем да се оправим сами, си заслужава да създадем тази стъпка към проведено пространство (и време).

 10 съвета за оптимално образуване на времето ни

10. Разумно ползване на движимости

Колкото повече движимости имаме, толкоз по-голям финансов и времеви запас ни е нужен. Затрупването с ненужни материални неща, е нездравословно по хиляди аргументи (разбира се, най-важната измежду тях не е времето ни, а резултатът върху околната среда). Можем да се поинтересуваме от устойчивата мода, да ограничим покупките на непотребни облекла, да създадем място на качествени артикули в дребен брой на мястото на многото нискокачествени неща, чиято прахуляк бършем всекидневно. Вариантите са доста, а материали за това по какъв начин да реализираме здравословно ползване не липсват онлайн.

Времето не е пари. Времето не е материално. То е страст, мемоари, нови преживявания, обич. Безценен подарък, към който би трябвало да се отнасяме с почитание и внимание. Не би трябвало да му разрешаваме да изтича сред пръстите ни пропиляно. Всичко е в нашите ръце!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР