Изравняват се по тежест аргументите “за и “против сделката Microsoft

...
Коментари Харесай

Microsoft-Activision: май няма да я бъде тази сделка?


Изравняват се по тежест причините “за ” и “против ” договорката Microsoft – Activision Blizzard (снимка: CC0 Public Domain)

Придобиването на Activision Blizzard от страна на Microsoft може и да не се случи, загатват последните данни и разбори по отношение на договорката. Тя се озова в застой, откакто на 8 декември щатската Федерална комисия по скъпите бумаги заведе дело, с което желае да блокира сливането.

Анализаторите побързаха да посочат, че „ към момента е прекомерно рано да се каже дали комисията ще успее да блокира договорката “. Едно е съвсем несъмнено – проектите на Microsoft да приключи придобиването до 30 юни 2023 наподобяват напълно нереално в този момент.

Казусът ще е сложен за продобиване от комисията, тъй като обичайно съдилищата в Съединени американски щати не намират рискове в сливанията сред компании, които не са в един и същи бранш (т.нар. отвесни сливания), изяснява проф. Ерик Талей, учител по право в Columbia Law School. Все отново специалистите на комисията са наясно с това и са завели делото с ясното схващане какъв брой мъчно ще им бъде да потвърдят тезата си, споделя професорът.
още по темата
От друга страна, икономисти разясняват, че поради динамичността на ИТ бранша, в частност игрите, и на фона на трендовете на фондовия пазар, цената от 69 милиарда $ от ден на ден стартира да наподобява раздута. Някои даже са уверени, че е по-добре и по-разумно Microsoft да заплати таксата от 3 милиарда $ за отвод от договорката и да „ си тръгне “.

Част от основанията за тези преценки са трендовете на пазара на игрово съоръжение. Това обичайно е пазар с муден напредък, споделят анализаторите. Нещо повече: сега и докъм 2025 година огромна част от растежа е рожба на „ взрива, провокиран от пандемията “, т.е. е значително недействителен.

Microsoft обаче едва ли ще се откаже по този начин елементарно, считат други пазарни наблюдаващи. Компанията има упоритости за основаване на „ супер-приложение “, което комбинира всичко – извършване на покупки, известия, търсене, вести – всичко в едно смартфон-приложение. Това е много амбициозно начинание на софтуерния колос в посока пазара на потребителски услуги.

За разлика от Apple и Гугъл, Microsoft няма личен „ магазин за приложения “ за потребителите на смарт телефони. От друга страна, Tencent към този момент има позитивен опит с сходно супер-приложение, а се приказва, че Twitter също може да се преобрази в сходно нещо, освен това скоро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР