Израстването в озеленена градска среда увеличава интелигентността на децата и

...
Израстването в озеленена градска среда увеличава интелигентността на децата и
Коментари Харесай

Учени: Израстването в озеленена среда увеличава интелигентността на децата

Израстването в озеленена градска среда усилва интелигентността на децата и понижава равнищата на поведенчески отклонения, откриха учени, представени от английския в. "Гардиън ".

Анализът на данни за над 600 деца на възраст сред 10 и петнадесет години сочи, че увеличението с три на 100 на озеленяването в кварталите, в които живеят, води до растеж приблизително с 2,6 на 100 на резултатите от тестванията за просветеност. Ефектът е регистриран и в по-бедни, и в по-богати региони на градовете.

Вече има задоволително доказателства, че зелените пространства усъвършенстват в разнообразни аспекти когнитивното развиване на децата. Цитираното проучване обаче е първото, което е фокусирано върху коефициента на просветеност. Причините за взаимовръзката не са изяснени, само че евентуално са свързани с по-ниски равнища на стрес, повече благоприятни условия за игри навън или по-тихата околна среда, предава Българска телеграфна агенция.

"Има от ден на ден доказателства, че зелената околна среда е обвързвана с когнитивните ни функционалности като благоприятни условия на паметта и вниманието ", споделя Тим Норо, учител в университета Хаселт в Белгия, където е извършено проучването.

"Приносът на проучването ни на коефициента на просветеност е постоянна, одобрена клинична мярка. Смятам, че експертите по градско обмисляне би трябвало да наложат като приоритет вложенията в зелени пространства, тъй като в действителност си коства да се сътвори оптимална среда за развиване на цялостния капацитет на децата ", прибавя той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР