Израелците гласуват днес на парламентарни избори - вторите за пет

...
Израелците гласуват днес на парламентарни избори - вторите за пет
Коментари Харесай

Бени или Бенямин – решаващ вот в Израел

Израелците гласоподават през днешния ден на парламентарни избори - вторите за пет месеца, отбелязва Франс прес.

Близо 6,4 милиона жители на еврейската страна имат право на глас на изборите, които ще дефинират ориста на досегашния министър председател Бенямин Нетаняху. Мандатът на израелските депутати на доктрина е четири години, само че предварителните избори в Израел са чести.

Избирателната система е пропорционална , което усилва възможностите на дребните партии да завоюват място в Кнесета (израелския парламент ) с общо 120 депутатски мандата.

Прагът за влизане в Народното събрание е 3,25 % . С подобен резултат дадена партия печели четири депутатски места, а в случай че завоюва, да вземем за пример, 6,5 % от гласовете на гласоподавателите, получава осем места. На днешните избори съперничат 31 изборни листи и партии. През 2015 година изборната интензивност бе 72,3 %, а на изборите през април тази година - 67,9 %.

Големият брой партии трансформира в съвсем невъзможна задача продобиване от една партия на безусловно болшинство от 61 места, належащо за образуване на държавно управление. По тази причина след изборите стартират договаряния за жизнеспособна ръководеща коалиция.-->

Израелският президент натоварва да образува държавно управление тази политическа мощ, която има най-големи шансове да сътвори коалиция . След изборите през април президентът Реувен Ривлин разпореди това на Бенямин Нетаняху, напомня Франс прес. Нетаняху обаче не съумя да сформира съдружно държавно управление и избра да разпусне Народното събрание, вместо да остави президента Ривлин да даде мандат за сформиране на държавно управление на някой от неговите съперници.

Патовата обстановка след изборите през април настъпи , откакто п артията на Нетаняху - Ликуд и центристката партия " Синьо и бяло " с водач някогашния боен пълководец Бени Ганц получиха съвсем равни изборни резултати , а някогашният министър на защитата и водач на " Израел бейтену " Авигдор Либерман отхвърли да взе участие в съдружно държавно управление отпред с Нетаняху поради различия със съюзните на Ликуд религиозни партии.

Днешният избор е решителен за Бенямин Нетаняху , на който следва да се яви пред правораздаването по отношение на корупционен скандал . Досега на израелския министър председател не са повдигнати обвинявания, само че при победа на изборите съдружниците му могат да гласоподават той да разполага с имунитет.

Основният конкурент на Нетаняху е Бени Ганц, който отстоява по-либерален метод по някои публични въпроси, макар че гради облика на ястреб по въпросите за сигурността на Израел.

Биби или Бени? Това е въпросът, на който би трябвало да отговорят през днешния ден израелските гласоподаватели. Надпреварата се обрисува оспорвана. Според изследване на израелската телевизия Канал 13 Ликуд и " Синьо и бяло " ще получат по 32 места в Кнесета. Заедно с гласовете на съюзните на Ликуд политически сили, които са или десни, или религиозни партии, Нетаняху и съдружниците му се чака да завоюват общо 58 места. По този метод решаваща за ориста на бъдещото държавно управление може да се окаже ролята на партията на Авигдор Либерман " Израел бейтену ".

Либерман е срещу коалиция с религиозните партии. Бившият министър на защитата упреква ултраортодоксалните евреи в предпочитание да наложат на страната своята визия за религията и упорства възпитаниците на религиозните школи да бъдат лишени от законовата опция да заобикалят наложителната за всички израелци военна работа.

В последна сметка решаващият фактор ще бъде изборната интензивност, твърди Гаил Талшир, преподавателка по политически науки в Еврейския университет в Ерусалим. Тя не изключва коалиция Ганц-Нетаняху и всевъзможни ходове на Нетаняху, с цел да остане на премиерския пост.

" Единственото нещо от голяма важност за Нетаняху е да остане министър председател . Не мисля, че той ще се раздели тихомълком с властта ", споделя експертката пред Франс прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР