Израелското правителство и Хамас се договориха за четиридневна пауза в

...
Израелското правителство и Хамас се договориха за четиридневна пауза в
Коментари Харесай

Израел-Хамас: Постигнато е споразумение за 4-дневно примирие

Израелското държавно управление и Хамас се договориха за четиридневна пауза в боевете.

Тя ще разреши освобождението на 50 заложници, държани в Газа, в подмяна на 150 палестинци, лишени от независимост в Израел. Част от ангажимента е и навлизането на филантропична помощ в обсадения анклав.

Официални представители на Катар, който посредничи в тайните договаряния, както и на Съединени американски щати, Израел и Хамас от няколко дни настояват, че се водят договаряния.

Според Reuters, Хамас държи повече от 200 заложници, взети, по време на нападението в Израел на 7 октомври, съгласно данни от израелските отбранителни сили.

В изказване на кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху се оповестява, че 50 дами и деца ще бъдат освободени в интервал от четири дни, през които ще има пауза в бойните дейности.

За всеки спомагателни 10 освободени заложници паузата ще бъде удължена с още един ден, се споделя в известието, без да се загатва освобождението на палестински пандизчии в подмяна.

" Правителството на Израел се ангажира да върне всички заложници вкъщи. Тази вечер то утвърди препоръчаното съглашение като първи стадий от постигането на тази цел ", написа в изказването.

Израел се ангажира да не нападна и да не арестува никого във всички елементи на Газа по време на интервала на примирието, осведоми Reuters.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приветства съглашението: " Днешната договорка би трябвало да върне вкъщи американски заложници и аз няма да спра, до момента в който всички те не бъдат освободени ".

Уговорката е първи опит за помирение от началото на спора, в който съгласно управляващите в Газа израелските бомбардировки са изравнили със земята обширни територии на Газа, умъртвили са 13 300 цивилни в дребния гъсто обитаем анклав и са оставили без дом към две трети от 2,3 милиона души.

Но Нетаняху съобщи, че по-широката задача на Израел остава непроменена.

" Ние сме във война и ще продължим войната, до момента в който не реализираме всичките си цели. Да унищожим Хамас, да върнем всички наши заложници и да подсигуряваме, че нито едно образувание в Газа не може да заплашва Израел ", сподели той при започване на държавното съвещание.

Хамас отвърна: " Като разгласяваме сключването на съглашение за помирение, ние удостоверяваме, че пръстите ни остават на спусъка, а нашите победоносни бойци ще останат нащрек, с цел да защитят народа ни и да победят окупацията. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР