Израелският президент Ицхак Херцог заяви, че отчасти и Иран е

...
Израелският президент Ицхак Херцог заяви, че отчасти и Иран е
Коментари Харесай

Ицхак Херцог: Иран е виновен за мащабната атака на Хамас

Израелският президент Ицхак Херцог съобщи, че частично и Иран е отговорен за огромната офанзива на Хамас , подхваната против Израел, и добави, че войната няма да завърши бързо, съобщи ДПА.

" Отговорността за този непростителен грях носи освен една терористична организация, само че и ос на злото, чиято база е в Иран ", сподели президентът в послание към нацията нощес.

Иранските проксита, съобщи той, работят неуморно за заличаването на Израел. В обръщението към сънародниците си Херцог добави, че боевете ще продължат дълго.

" Война като тази не завършва единствено за момент " , уточни той и добави, че сложното занапред следва. " Воюваме за домовете си. "

" Държавата Израел ще победи и този път. Нямаме различен избор. "

Хизбула, ливанското шиитско придвижване, което е в стеснен съюз с Иран, през вчерашния ден изрази взаимност с Хамас. Хизбула също така пое отговорността за ракетен обстрел от Югоизточен Ливан по-рано през вчерашния ден на окупирани от Израел територии.

Иранската задача в Организация на обединените нации съобщи, че Техеран не е забъркан в нито едно от нападенията на ислямистката формация в Хамас в Израел , съобщи Ройтерс.

" Енергичните ограничения, взети от Палестина, съставляват само и единствено законна защита против седемдеситилетната потисническа окупация и ужасни закононарушения, осъществени от нелегитимния ционистки режим ", уточни задачата.

Иран не крие, че поддържа Хамас, финансирайки и въоръжавайки групировката, и друга радикална палестинска организация, " Ислямски джихад ".

Атаката на Хамас, която е най-кърватава в израелската история и взе 700 израелски жертви, а десетки израелци бяха отвлечени, съответства с подкрепяни от Съединени американски щати действия за увещание на Саудитска Арабия да възстановява връзките си с Израел в подмяна на отбранително съглашение сред Вашингтон и Рияд, ход, който може да се окаже спирачка за по-нататъшното разведряване в връзките сред кралството и Техеран , отбелязва Ройтерс.

На изключително съвещание при закрити врата в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Вашингтон настоя 15-те членки на съвета да осъдят уверено " ужасните терористични офанзиви, осъществени от Хамас ", само че висшият орган на Обединените народи към този момент не подхваща сходно деяние, съобщи Асошиейтед прес.

След съвещанието непрекъснатият представител на Съединени американски щати Робърт Уд сподели, че " огромен брой страни " са осъдили офанзивата на Хамас, само че не всички членки на съвета. Той сподели на репортерите, че евентуално могат да се досетят кои.

Руският непрекъснат представител Василий Небензя сподели пред Асошиейтед прес, че американците са пробвали по време на срещата да кажат, че Русия не осъжда нападенията, само че " това не е правилно ".

" Присъстваше в изявленията ми ", сподели той. " Осъждаме всички офанзиви против мирни жители. " По думите на Небензя е нужно бойните дейности незабавно да бъдат прекъснати, да се подписа помирение и да стартират съдържателни договаряния сред двете страни, каквито не е имало от десетилетия.

Китайският му сътрудник Чжан Цзюн преди този момент изрази сходно мнение на влизане в срещата. Той сподели, че Пекин осъжда всички офанзиви против мирни жители, само че не загатна Хамас.

" Това, което е в действителност значимо, е да не се допусне по-нататъшното изостряне на ситуацията и даването на нови жертви от мирното население ", съобщи Чжан. " Важно е и в действителност да се върнем към уреждането на спора посредством основаването на две страни (израелска и палестинска - бел. ред.). "

Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци в Близкия изток (УНРВА) заяви, че нейно учебно заведение е получило " директно попадение " при израелските ответни удари по линията Хаза , съобщи ДПА.

" Училището, подслоняващо над 225 души, пострада съществено ", уточни УНРВА. " Няма жертви измежду разселените лица, само че на постройката на учебното заведение са нанесени тежки материални вреди. "

УНРВА съобщи, че е подслонила над 73 000 вътрешно разселени хора в 64 свои учебни заведения в линията Газа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР