Израелският премиер Нетаняху призова френския президент Макрон да насочи вниманието

...
Израелският премиер Нетаняху призова френския президент Макрон да насочи вниманието
Коментари Харесай

Франция: Плановете за обогатяване на уран от Иран приближават "червените линии"

Израелският министър председател Нетаняху прикани френския президент Макрон да насочи вниманието си към справяне с " иранската районна експанзия "

Още по тематиката
Вашите наказания и нашите компании

След излизането на Съединени американски щати от иранската нуклеарна договорка Европейски Съюз търси способи за избавяне на бизнеса с Техеран, което отваря нов фронт на конфликт с Вашингтон
25 май 2018
Решението на Тръмп за Иран: Какви са вариантите пред президента на Съединени американски щати

Европейските съдружници се съмняват, че Вашингтон ще остане в нуклеарното съглашение
8 май 2018 Предупреждението на Иран, че може да усили обогатяването на уран, в случай че нуклеарната договорка се разпадне след напускането й от Съединени американски щати, рискува да се приближи до " алените линии ". Това съобщи френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, представен от Reuters.

" Тази самодейност е нежелана. Тя демонстрира тип неспокойствие. Винаги е рисково да се флиртува с алените линии, само че подхванатата самодейност остава изцяло в границите на нуклеарната договорка ", разяснява Льо Дриан.

Нарастващо напрежение

Напрежението сред западните сили и Иран набъбна, откакто американският президент Доналд Тръмп извади страната от съглашението предишния месец и върна глобите. Европейските страни, подписали сделката, се пробват да я запазят, защото считат, че тя попречва Техеран да се снабди с нуклеарно оръжие. Но предизвестяват ислямската република, че в случай че не се придържа към изискванията на съглашението, тогава и те няма да го съблюдават.

" Ако те стигнат до по-високо равнище на обогатяване, тогава, да - договорката ще бъде нарушена. Но би трябвало да осъзнаят, че, в случай че го създадат, ще се изложат на нови наказания и европейците няма да останат пасивни ", уточни Льо Дриан.

Коментарът на френския външен министър, който твърди, че Техеран към този момент към момента съблюдава уговорките си, идва ден откакто израелският министър председател Бенямин Нетаняху прикани Париж да насочи вниманието си към оправянето с " иранската районна експанзия ". Той съобщи, че не би трябвало към този момент да убеждава Франция да излезе от нуклеарната договорка, защото икономическото напрежение ще я унищожи така и така.

Нетаняху беше в Париж за диалози с президента Еманюел Макрон като част от европейска обиколка, целяща да убеди Франция, Англия и Германия да втвърдят позицията си по отношение на Иран. Но Макрон остана безапелационен: " Казах на премиера за моето надълбоко разбиране, което е споделяно от нашите европейски сътрудници, че договорката би трябвало да бъде непокътната, с цел да подсигурява надзор върху нуклеарната активност ".

Изключение за европейските компании

Външните и финансовите министри на Германия, Франция и Англия написаха писмо до висши американски представители, в което ги приканват да защитят европейските компании, работещи с Техеран, от заплахата да бъдат наранени от новите наказания на Вашингтон. Посочени са основни области, в които се чака изключение за компаниите от Европейски Съюз, в това число фармацевтиката, опазването на здравето, силата, автомобилния бранш, гражданската авиация, инфраструктурата и банковото дело.

" Като близки съдружници ние чакаме, че извънтериториалните резултати от американските вторични наказания няма да бъдат налагани върху обекти и човеци от Европейски Съюз и че Съединени американски щати ще почитат нашите политически решения ", написа в писмото.

В писмото се показва, че вероятно отдръпване на Иран от нуклеарното съглашение в допълнение ще наруши реда в района, където нови спорове биха били пагубни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР