Израелският премиер Бенямин Нетаняху върна връчения му от президента на

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху върна връчения му от президента на
Коментари Харесай

Съперникът на Нетаняху - Бени Ганц, да се опита да състави правителство

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху върна връчения му от президента на Израел Реувен Ривлин мандат за сформиране на ново израелско държавно управление, оповестяват международните организации. Това стана два дни преди приключването на крайния период откакто договарянията, които той води, се провалиха.

Нетаняху не съумя да събере поддръжката на задоволително депутати в Народното събрание, които да се причислят към възможна негова ръководеща коалиция.
От президентството пък оповестиха, че Ривлин натоварва противника на Нетаняху - Бени Ганц, да се опита да сформира държавно управление на страната.
Припомняме, че в Израел бяха създадени предварителни избори на 17 септември, само че нито партията на Нетаняху, нито обединението на Ганц, съумяха да завоюват задоволително гласове, с цел да са в положение сами да сформират държавно управление.

Израел е демократична парламентарна република. Тя е единствената еврейска страна в света.

Характерно за израелската система е, че страната няма писана конституция, като тази функционалност се извършва от 14 обособени закона, известни като Основни закони на Израел. Парламентът се назовава Кнесет и има 120 депутати, избирани за четири години. Заседава в Йерусалим - един от най-древните градове в света и е считан за заветен от трите основни авраамически религии - юдаизъм, християнство и ислям. В Израел процентовата преграда за влизане в Народното събрание е доста ниска - 2%, и по тази причина в Кнесета нормално са показани минимум 10 партии.

Първият Кнесет е определен на 24 тевет 1909 година - 24 януари 1949 година.

Държавният глава на Израел се избира от Кнесета за период от седем година. Той извършва най-вече церемониални функционалности. Президентът пък има задачата да уточни министър-председателя на страната.

Тъй като Израел е парламентарна република, Кнесетът е нейният висш орган на властта. След избирането на президент на Израел се организира заседание с всяка от победилите фракции и за глава на държавното управление - министър-председател, се назначава оня, който е "най-способен " да образува съдружно държавно управление. Обикновено това е водачът на най-голямата от определените партии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР