Израелският премиер Бенямин Нетаняху спечели вътрешните избори за лидер на

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху спечели вътрешните избори за лидер на
Коментари Харесай

Нетаняху запази контрола върху партията си, кризата за Израел продължава

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху завоюва вътрешните избори за водач на партията си " Ликуд " и избегна възможен тежък удар върху имиджа си. Той взе решителна победа със 72 на 100 от гласовете съгласно първите публични резултати, акцентира английският в. " Гардиън ". Израелският министър председател резервира лидерската си позиция в лоялната дясна партия, макар трите обвинявания в корупция.

Вътрешните избори за водач на партия " Ликуд " бяха тестване за израелския министър председател Бенямин Нетаняху, въпреки че възможностите му да загуби лидерската си позиция в партията, която управлява от 1993 година, не бяха изключително високи. Но в случай че не беше постигнал решителна победа против Гидеон Саар, Нетаняху щеше да понесе тежък удар, написа френският в. " Монд ".

Според социолога Стивън Милър Нетаняху не трябваше да разреши на съперника си да завоюва повече от една трета от гласовете. Саар залагаше на връзките си с водачи на други обединения, които можеха да му оказват помощ за сливане на страната и - без да го споделя намерено - на обстоятелството, че не е обвинен. Партията " Синьо и бяло " на Бени Ганц отхвърля да подписа съдружно съглашение с министър председател, на който са повдигнати обвинявания, напомня в. " Монд ".

Саар обаче не съумя да реализира победа макар хипотетичната накърнимост на Нетаняху. Премиерът разгласи успеха си малко преди съобщаването на формалния резултат и изрази вяра, че ще изведе " Ликуд " до огромна победа на идните избори, откакто не съумя да реализира съдбоносен триумф на предходните.

Победата на Нетаняху удостоверява политическите му умения и стабилната му лидерска позиция, само че евентуално ще докара до удължение на политическата патова обстановка, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". Обявеният през днешния ден резултат подсигурява, че по време на предизборната акция ще се разисква една от най-разделящите обществото тематики: самият Нетаняху.

През миналата година израелците гласоподаваха два пъти, само че нито един от политическите блокове не съумя да получи уверено предимство, което докара до патова обстановка. Въпреки отслабващата поддръжка за Нетаняху след предявяването на обвинявания, извършени наскоро изследвания на публичното мнение демонстрираха, че и третите избори може да не доведат до решение. Възможно е нито Нетаняху, нито главният му съперник - водачът на центристката партия " Синьо и бяло " Бени Ганц - да получат задоволителна поддръжка за съставяне на държавно управление.
Час след оповестяването на резултатите Саар поздрави Нетаняху за успеха и съобщи, че той и сътрудниците му ще поддържат премиера по време на идната предизборна акция.

Дни преди изборите Саар предизвести гласоподавателите от " Ликуд ", че " Нетаняху два пъти не съумя да образува държавно управление и няма никакви шансове да успее и след още едни избори ", напомня в. " Вашингтон пост ".

Много членове на " Ликуд " считат, че решителната победа на Нетаняху на вътрешните избори ще принуди съперниците му да го поддържат за нов мандат макар обвиняванията и предходните провали, споделя Авив Бишински, политически коментатор и някогашен консултант на израелския министър председател.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР