Очаква се Бенямин Нетаняху да се изправи срещу Илон Мъск относно антисемитизма в X понеделник

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне със собственика на
Коментари Харесай

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне със собственика на X Илон Мъск в понеделник, където се очаква той да се изправи срещу Мъск относно начина, по който неговата социална медийна платформа се справя с антисемитизма.

Посещението в Калифорния, преди срещите на Нетаняху в Ню Йорк със световните лидери в Общото събрание на ООН, може да даде възможност на Мъск да отклони твърденията, че X - известен преди като Twitter - е позволил речта на омразата да се разпространява в платформата.

Но Нетаняху, един от най-изтъкнатите еврейски лидери в света, който се представя като вокален критик на антисемитизма, може да притисне Мъск да направи повече.

„Ако Илон Мъск е собственик на Twitter, а Twitter също е платформа, където се споделя антисемитско съдържание, сигурен съм, че министър-председателят също ще повдигне на срещата необходимостта Илон Мъск да гарантира, че Twitter ще спре да бъде арена за антисемитизъм съдържание“, каза Гилад Ердан, посланик на Израел в ООН, в интервю в понеделник за армейското радио на Израел преди срещата.

Очаква се Нетаняху и Мъск да участват в разговор на живо, който ще бъде предаван по X в 12:15 ч. ET.

След закупуването на компанията миналата година, Мъск е съкратил повече от 80% от персонала на X, включително много от екипите за доверие и безопасност, натоварени с проектирането и прилагането на правилата за съдържанието на платформата.

В допълнение към провокирането на твърдения, че е отслабил правоприлагането на X срещу речта на омразата, Мъск подклажда напрежението с групите на гражданското общество и по-специално Лигата за борба с клеветата, която той заплаши да съди заради критиките й към X. През август X съди друга омраза група за наблюдение на речта, Центърът за противодействие на дигиталната омраза, относно изследването на организацията с нестопанска цел, което показва, че X не е успял да премахне съдържание, което нарушава собствените му правила.

Нетаняху и Мъск също ще обсъдят изкуствения интелект, каза Нетаняху в забележки пред пресата преди заминаването си от Израел, добавяйки, че планира да поиска от Мъск да инвестира в израелската AI индустрия. Дискусията идва седмица, след като Мъск пътува до Вашингтон и се срещна с повече от 60 американски сенатори, заедно с други изпълнителни директори на технологични компании и лидери на гражданското общество, за да разгледат рисковете и ползите от ИИ.

Възхвалявайки го като „настоящия лидер на най-драматичното развитие в новата епоха и може би като цяло“, Нетаняху каза в забележките си, че Мъск „до голяма степен проправя пътя, който ще промени лицето на човечеството, а също и на лицето на държавата Израел.

Докато Мъск тази година обяви създаването на нова компания за изкуствен интелект, xAI, чиято цел е да „разбере истинската природа на Вселената“, тя е засенчена от индустриални гиганти, включително Google, OpenAI, IBM и други утвърдени фирми с достъп до огромни количества инфраструктура за облачни изчисления и хардуер за обработка, както и армии от AI таланти.

Все пак забележките на Нетаняху подчертават как за неговата администрация срещата с Мъск носи огромни политически и икономически залози и възможността да маркира Израел като лидер в бързо развиващия се сектор на ИИ.

В интервюто за армейското радио Ердан предугади възможното напрежение между Мъск и Нетаняху относно антисемитско съдържание на X.

„Срещата с Илон Мъск означава ли, че той се идентифицира с всичко и всяка позиция на Илон Мъск? Разбира се, че не, точно както когато се среща с Ердоган, той не е съгласен с всичко, което Ердоган казва или прави“, каза Ердан, имайки предвид турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР