Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще поиска от парламента да му

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще поиска от парламента да му
Коментари Харесай

Нетаняху поиска съдебен имунитет и забави процеса срещу себе си с месеци

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху ще изиска от Народното събрание да му даде правосъден имунитет против трите обвинявания в корупция, пред които е изправен, предадоха " Ройтерс " и " ДПА ", представени от Българска телеграфна агенция.

Седемдесетгодишният политик ще изиска краткотраен имунитет и ще потвърди невинността си пред съда. Той съобщи нощес, че не бяга от правораздаването - не това е резултатът на имунитета, защото той цели да пази депутатите от безпочвени обвинявания и продължава единствено до края на мандата в Народното събрание. Премиерът се самоопредели като жертва на " изфабрикувано дело ". Той се пошегува с едно от обвиняванията с думите, че е поради позитивния метод, по който го отразяват новинарските излъчвания.

Според израелското право не може да стартира развой, откакто е отправено искане за имунитет. Това значи, че възможен развой може да се забави с месеци, отбелязва " Ройтерс ". Силно разграниченият израелски парламент надали ще успее да вземе решение по настояването преди плануваните за 2 март нови избори.

Основният противник на Нетаняху, Бени Ганц от партията " Синьо и бяло ", съобщи, че това е " печален ден за Израел " и упрекна премиера, че се интересува единствено от себе си, а не от бъдещето на страната. " Нетянаху знае, че е отговорен ", акцентира Ганц. Анализатори означават, че той изчака настояването на имунитет, с цел да стартира на процедура акцията си.

Ганц, чиято партия завоюва най-вече (макар и със алегорична преднина пред " Ликуд " на Нетаняху) места в Народното събрание, водеше договаряния с премиера за държавно управление, в което двамата да се редуват като министър-председатели. И те обаче, както и диалозите за коалиция сред други партии, се провалиха.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР