Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува остро турския президент Реджеп Тайип

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува остро турския президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Нетаняху се нахвърли на турския диктатор Ердоган

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разкритикува остро турския президент Реджеп Тайип Ердоган като " деспот " и разгласи за " анекдот " негови думи. Това е най-новата замяна на обиди сред двамата държавни ръководители, отбелязва " Франс прес ".

Турция осъди " крещящия расизъм " на Нетаняху, откакто назова Израел национална страна единствено и само на " еврейския народ ", а не на всички негови жители.

Първоначалният коментар на Нетаняху пристигна на фона на онлайн свада, провокирана от крайнодесния министър на културата Мири Регев, преди парламентарните избори през април и след това към него се причисли израелската холивудска звезда Гал Гадот.

Регев, който е член на крайнодясната партия " Ликуд " на Нетаняху, в телевизионно изявление предизвести гласоподавателите да не поддържат нейния главен противник, тъй като ще се съюзи с израелските арабски партии - доста малко евентуален сюжет.

Израелският модел и актриса Ротем Села отговори в " Инстаграм ", питайки: " Кога по дяволите някой в това държавно управление ще каже на обществеността, че Израел е страна на всички свои жители и че всички хора са основани равни? "

Нетаняху реагира със лична обява в " Инстаграм ", казвайки на Села: " Израел не е страна на всички свои жители. "

" Според главния закон за националната принадлежност, който приехме, Израел е националната страна на еврейския народ - и единствено тя ", сподели той, имайки поради доста противоречивия законодателен акт, признат предходната година от дясното му държавно управление.

Гадот скочи в отбрана на Села.

" Обичай близък си като себе си ", написа Гадот в " Инстаграм " в неделя, допълвайки: " Това не е въпрос на дясно или ляво. Евреин или арабин. Светски или набожен. Това е въпрос на разговор, на разговор за мир и сигурност и на нашата приемливост към един към различен. "

Вчера представителят на Ердоган Ибрахим Калън разяснява думите на Нетаняху. Пишейки в " Туитър " на турски и британски, той посочи: " Категорично съдя този фрапантен расизъм и дискриминация. "

Нетаняху отвърна в изказване от неговата канцелария тази заран. " Турският деспот Ердоган нападна демокрацията на Израел, до момента в който пандизите му са цялостни с турски публицисти и съдии ", настоя израелският министър председател, допълвайки: " Какъв анекдот! "

Калън бързо реагира в " Туитър ", обвинявайки Нетаняху, че нападна Ердоган " поради изобличаването му " след " расистките мнения " на израелския министър председател към арабите и мюсюлманите.

" Държавата на апартейда, която той управлява, окупира палестинските територии, избива дами и деца и хвърля в пандиза палестинци в личната им земя ", настоя Калън.

" Лъжите и натискът няма да скрият закононарушенията ви ", безапелационен беше доближеният на Ердоган.

Турция и Израел имат напрегнати връзки и Ердоган, който се счита за бранител на палестинската идея, е неприкрит критик на политиката на Израел.

Двете страни през 2016 година завършиха 6-годишен раздор, провокиран от израелското щурмуване на транспортен съд, пътуващ за Ивицата Газа, като при щурма починаха десетима турски деятели и докара до разкъсване на дипломатическите връзки сред двете страни.

Нетаняху е упрекван от критици, че демонизира израелските араби, които съставляват към 17,5% от популацията, в опит да засилва десните гласоподаватели за изборите през април.

Той е изправен пред мъчно предизвикателство от центристки политически алианс, воден от някогашния шеф на щаба на израелската войска Бени Ганц и някогашния финансов министър Яир Лапид.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР