Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува днес в социалната мрежа Х

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува днес в социалната мрежа Х
Коментари Харесай

Нетаняху каза, че не е бил предупреден за планираното нападение на Хамас, после се извини

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разкритикува през днешния ден в обществената мрежа Х ръководители на разузнаването в страната, като съобщи, че те не са го предизвестили, че " Хамас " възнамерява нахлуване на 7 октомври, само че по-късно отдръпна мненията си и разгласява опрощение, съобщи Ройтерс.

Критиките му , оповестени в Х в към 1 часа през нощта локално време, провокираха политически скандал и раздор във военния кабинет на Нетаняху, който си навлече гнева на обществеността за това, че не е поел отговорност за разследващите и оперативните неточности, свързани с офанзивата на " Хамас " в Южен Израел.

Докато всички висши чиновници – от ръководителите на армията и вътрешната разследваща работа Шин Бет до финансовия министър – признаха своите провали, Нетаняху не го направи . Той единствено съобщи, че след войната ще има време да се зададат сложни въпроси, в това число и към самия него.

Израелски боен представител, запитан за мненията на Нетаняху по време на всекидневния брифинг, отхвърли да отговори, като съобщи: " В момента сме във война и сме съсредоточени върху войната. " Израелски публични лица обявиха, че ще бъдат разследвани събитията, довели до и включващи оправянето със самата офанзива на " Хамас ", само че сега фокусът е върху спора.

Във към този момент изтрития пост на Нетаняху се споделя: " В нито един миг и на нито един стадий министър-председателят Нетаняху не е бил предупреждаван за военните планове на " Хамас ". Напротив, всички чиновници по сигурността, в това число ръководителят на военното разузнаване и ръководителят на Шин Бет, решиха, че " Хамас " е възпрян и цели съглашение. "

Във втори пост в Х към 10 часа по-късно Нетаняху написа: " Сгреших " , като добави, че забележките му " не е трябвало да бъдат правени и се оправдавам за това ". " Оказвам цялостна поддръжка на всички ръководители на звената за сигурност ", сподели той.

Първоначалните мнения на Нетаняху бяха неотложно разкритикувани от сегашни и някогашни съдружници , в това число Бени Ганц, някогашен министър на защитата, който в този момент е във военновременния кабинет на Нетаняху. Ганц съобщи, че Нетаняху би трябвало да отдръпна казаното и да остави въпроса да отшуми.

" Когато сме във война, управлението би трябвало да прояви отговорност, да реши да прави верните неща и да укрепи силите по метод, по който те да могат да извършват това, което пожелаваме от тях ", сподели Ганц.

Атаката на " Хамас " е най-смъртоносната за Израел в 75-годишната му история , отбелязва Ройтерс. След нея Израел нанесе по линията Газа с унищожителни въздушни удари и стартира сухопътни интервенции за да смъкна от власт подкрепяната от Иран ислямистка формация и да обезпечи освобождението на десетки хора, отвлечени от Израел в Газа.

Изтритата обява " сочи единствено едно: той (Нетаняху) не се интересува от сигурността, не го интересуват заложниците, а единствено политиката " , сподели в радио изявление депутатът от опозицията Авигдор Либерман, някогашен министър на защитата от държавно управление на Нетаняху. 

Йоси Коен, който беше отпред на израелската разследваща организация Мосад по време на предходни държавни управления на Нетаняху, сподели пред израелското радио: " Човек поема отговорност от началото на работата си, а не от средата ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР