Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли в сряда предложение на президента

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли в сряда предложение на президента
Коментари Харесай

Нетаняху и Байдън си размениха остри реплики около съдебната реформа в Израел

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отхвърли в сряда предложение на президента Джо Байдън  да отдръпна противоречивия проект за правосъдна промяна, като сподели, че страната взема свои лични решения , предава Асошиейтед Прес.

Размяната на реплики беше рядка демонстрация на обществено противоречие сред двамата близки съдружници и алармира за възходящи търкания сред Израел и Съединените щати по отношение на правосъдната промяна , стартирана от Нетаняху, които той отсрочи след всеобщи митинги.

Запитан от кореспонденти късно във вторник какво очаква да направи Нетаняху, Байдън отговори: " Надявам се да я отдръпна ". Президентът добави, че държавното управление на Нетаняху " не може да продължи по този път " и прикани за компромис с проекта, който разгневи израелското общество. Президентът също отхвърли догатката на американския дипломат в Израел Томас Нидес, че Нетаняху скоро ще бъде поканен в Белия дом, Байдън съобщи: " Не, не е в близко бъдеще ".
 Нетаняху направи отстъпки за правосъдната промяна след диалог с Байдън
Нетаняху направи отстъпки за правосъдната промяна след диалог с Байдън

Опозицията даде обещание усилване на митингите

Нетаняху отговори, че Израел е суверенна страна и " взема решенията си съгласно волята на своя народ, а не въз основа на напън от чужбина, в това число от най-хубавите другари ".

По-късно в сряда Нетаняху изрази по-примирителен звук, като сподели, че до момента в който " Израел и Съединените щати са имали своите " инцидентни разлики ", съюзът сред тях е " непреклонен ".

" Нищо не може да промени това ", сподели той в забележки на срещата на върха за демокрацията, проведена от Държавния департамент.

Организаторите на митинга приканиха за проява в поддръжка на Байдън пред постройката на посолството на Съединени американски щати в Тел Авив в четвъртък, до момента в който съдружниците на Нетаняху удвоиха рецензиите си.

Итамар Бен-Гвир, непосредствен съдружник на Нетаняху и министър, отговарящ за полицията, сподели пред армейското радио на Израел, че страната му " не е следващата звезда на американското знаме ".

" Очаквам президентът на Съединени американски щати да разбере това ", сподели той.
 Съединени американски щати загрижени за обстановката в Израел
Съединени американски щати загрижени за обстановката в Израел

Призовават към взаимни отстъпки след демонстрациите поради противоречивата правосъдна промяна

Говорейки пред публичното радио " Кан ", министърът на образованието Йоав Киш сподели, че " един другар не може да се пробва да постанова нещо на другия във връзка с вътрешни проблеми ".

Нетаняху влезе в няколко обществени разногласието с тогавашния президент Барак Обама по отношение на политиката на Израел по отношение на палестинците и иранския нуклеарен проблем. През 2015 година той работи зад тила на Белия дом, с цел да се обърне към Конгреса и да се опълчи на идното тогава сключване нуклеарно съглашение сред международните сили и Иран.

Започната от Нетаняху който е съден по обвинявания в корупция, правосъдна промяна, ще даде на него и неговите съдружници последната дума при назначението на висши съдии. Това също по този начин ще даде на Народното събрание, който е следен от неговите съдружници, власт да анулира решенията на Върховния съд и ще ограничи способността на съда да преразглежда законите.

Критиците споделят, че законодателната власт ще се концентрира властта в ръцете на обединението в Народното събрание и ще наруши салдото на инспекциите и балансите сред клоновете на държавното управление.

Нетаняху сподели, че " се стреми да го реализира посредством необятен консенсус " в диалозите с опозиционните водачи, които започнаха във вторник.

Яир Лапид, водачът на опозицията в израелския парламент, написа в " Туитър ", че Израел е един от най-близките съдружници на Съединени американски щати от десетилетия, само че " най-радикалното държавно управление в историята на страната унищожи това за три месеца ".
 В Израел отсрочват за след Пасха противоречивата правосъдна промяна
В Израел отсрочват за след Пасха противоречивата правосъдна промяна

Протестите бяха последвани от всеобща стачка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР