Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли условията на палестинското ислямистко движение

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли условията на палестинското ислямистко движение
Коментари Харесай

Нетаняху отхвърля условията на „Хамас“ за заложниците

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отхвърли изискванията на палестинското ислямистко придвижване „ Хамас “ за освобождение на заложниците, взети при офанзивата на 7 октомври 2023 година, съобщи Ройтерс.

Предложението предвиждаше цялостно евакуиране на израелските въоръжени сили от линията Газа, която да остане под контрола на групировката.

„ В подмяна на освобождението на нашите заложници „ Хамас “ желае завършек на войната, изтеглянето на нашите сили от Газа, освобождението на всички убийци и изнасилвачи. И „ Хамас “ да останат непокътнати.

Категорично отхвърлям изискванията да се предадем на чудовищата от „ Хамас “, съобщи Нетаняху.

Израел в това време още веднъж бомбардира град Хан Юнис, в южната част на Газа. Съобщава се за 12 убити.

„ Това значи, че няма късмет за връщане на пленниците “, разяснява Сами Абу Зухри - почитан представител на „ Хамас “.

В сходство със съглашение, подписано в края на ноември 2023 година с посредничеството на Съединени американски щати, Катар и Египет, над 100 от почти 240-те заложници, отведени в Газа, бяха пуснати в подмяна на освобождението на 240 палестинци, държани в израелски затвори. Оттогава Нетаняху е подложен на възходящ напън да обезпечи освобождението на още 136-има души, които остават в плен.

Ситуацията в Близкия изток ще бъде измежду основните тематики на днешния Съвет „ Външни работи “ в Брюксел. България е представлявана от вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

„ Нека стартираме да беседваме за това, което желаеме да създадем. Повече няма да приказвам за кротичък развой, а за развой за две страни “, съобщи преди началото на съвещанието висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

И добави, че „ Хамас “ е една от значимите спънки пред обособяването на две страни.

На Съвета са поканени външните министри на Израел, Саудитска арабия, Египет и Йордания, както и генералният секретар на Арабската лига. На обособена сесия външните министри от Европейски Съюз ще беседват със своя палестински сътрудник.

Европейски Съюз би трябвало да работи за споразумяване на израелско-палестинския спор на правилото „ две страни “, който да обезпечи мирното взаимно битие на израелска и палестинска страна, счита и немският външен министър Аналена Бербок.

„ Няма друго решение “, безапелационна бе тя.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР