Израелският премиер Бенямин Нетаняху може да е безспорно доминиращата фигура

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху може да е безспорно доминиращата фигура
Коментари Харесай

Бени срещу Биби - генералът, който предизвика Нетаняху

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху може да е несъмнено преобладаващата фигура от доста години и това лято да стана най-дълго управлявалият министър председател. В последните месеци обаче два пъти му се случи едно и също.

Проучвания преди изборите - и тези през април, и утрешните - демонстрираха, че някой може и да го измести.

" Синьо и бяло " - това са не просто цветовете на израелското знаме, а и името на партия, чийто водач публичното мнение трансформира в главен съперник на Нетаняху още преди да е несъмнено, че той ще влезе в политиката. Формацията, чието лице е Ганц, съгласно няколко изследвания ще има 32 места, колкото " Ликуд " на Нетаняху. Това е сюжетът и от изборите през април, когато Нетаняху не съумя да сформира кабинет и бяха свикани нови.

" Анти-Нетаняху "

Бени Ганц е загадка за мнозина външни наблюдаващи, само че и за израелци. Германската телевизия А Ер Де обобщава позициите му с думите: пробва да се показа за " анти-Нетаняху ".

Бившият шеф на въоръжените сили, през днешния ден на 60 години, е дилетант в политиката. Пристига с гръм и тропот на сцената ѝ през февруари, когато сля дребна (създадена предходната година) групировка с тази на някогашния финансов министър Яир Лапид и дружно сътвориха центристката партия с това име ( " Бяло и синьо " е превод от " Кахол Лаван " на иврит.

Ганц, който има същото малко име като премиера (но прочут като " Бени " в Израел, Нетаняху - като " Биби " ), бе мистерия в първия месец след основаването на партията му. След това даде обещание завършек на раздялите " ляво-дясно " в израелската политика в името на по-големи цели, с твърда ръка в сигурността и демократичен метод към обществени и религиозни въпроси. Още от този момент се нарежда като лицето на сигурността с предизборни клипове, представящи погром на терористи. По същото време направи паралел сред себе си и Ицхак Рабин - премиера, получил Нобелова премия за мир.

Сред дефинираните за предишните избори цели бяха няколко, които твърди, че са непосредствено ориентирани против ръководещия хайлайф - ограничавания за броя мандати, които може да има министър-председател (осем години една след друга и общо три мандата), битка с непозволено потребление на съдружни средства, ангажимент за цялостна независимост на печата от политически и стопански зависимости.

Друг образец е обещанието да се отстрани тайната за рекомендациите, които полицията насочва към прокуратурата за покачване на обвинявания при следствия на заели изборни длъжности. Такива има и за Нетаняху и следва прокурорът да реши дали той да бъде упрекнат. По въпроси за сигурност също би приказвал допустимо минимум (за разлика от премиера), с цел да не дава прекалено много информация на Иран.

 Бени против Биби - генералът, който провокира Нетаняху
© Reuters

" Центристко светско държавно управление "

Има и други хрумвания. Повече просветителни вложения, благоприятни условия за цивилен брак и публичен превоз по време на Шабат (с ограничавания, с цел да се почита свещеното време, само че с мисъл за потребностите на всички граждани) и други.

Депутати дами от ултраортодоксалните и друзите - това бяха измежду ходовете, с които Ганц съобщи на предходните избори желанието си за еднакъв брой мъже и дами в партията. Той има опит, с който да хастари думите си, защото по негово време жена за пръв път става генерал-майор.

Ганц повтаря някои от уговорките си и преди тези избори - като това да сътвори " центристко светско държавно управление ", упреква Нетаняху, че прекалено много се грижи за ползите на ултраортодоксалните.

Арабите са със смесени усеща

Арабската общественост обаче го посреща хладно - някои гласоподаватели виждат в него олекотена версия на Нетаняху, написа в. " Аарец ".

От една страна, след офанзивите на Нетаняху против нея, с цел да угоди на крайнодесния сегмент в обединението, арабите имаха потребност от смяна. От друга, Ганц не приказва за " решението с две страни ", което биха желали палестинците. " Синьо и бяло " включва в програмата си договорка с палестинците при условия като признание на Ерусалим за столица на Израел, оставане на долината на Йордан на израелска територия и отвод от настояванията на палестински бежанци да се завърнат и да получат парцелите си, изгубени със основаването на Израел през 1948 година и при Шестдневната война през 1967-а.

 Бени Ганц и Бенямин Нетаняху, 2012 година
© Associated Press

Бени Ганц и Бенямин Нетаняху, 2012 година

Освен това, споделя той, израелската войска би трябвало да може да влиза в палестинска територия, в случай че има информация за подготвяна терористична офанзива против израелци. Разочарование донесе и поддръжката за концепцията на Нетаняху да бъде анексирана долината на р. Йордан, изразена предизборно, само че го упрекна, че я е " откраднал " от " Синьо и бяло ". Иска и по-твърд метод към " Хамас ".

На предизборно събитие преди няколко дни обаче Ганц, представен от " Джерузалем пост ", сподели: " Няма причина да не погледна израелските араби в очите и да не им кажа: Вие сте равни и авторитетни по всеки вероятен метод. " Дни по-рано той раздели мненията с коментар за визитата на американските конгресмени Рашида Тлайд и Илхам Омар, блокирано от Израел - те щели да видят, че Западният бряг е " второто най-хубаво място " за арабите в Близкия изток.

" Синьо и бяло " отхвърля възможостта Общата листа - арабска политическа групировка, да влезе в последваща коалиция по " дипломатически аргументи ", само че отхвърля и да предложения в кабинета си министри " расисти " измежду евреите. Общата листа пък съобщи, че би обмислила да предложи Ганц за министър председател, само че надали би се включила към такава коалиция - би сложила на Ганц условия, които той надали би могъл да извърши.

Ицхак Рабин в нови облекла?

Майката на родения през 1959 година Ганц, Малка, е от Унгария, оживяла от Холокоста, татко му Нахум - от Румъния.

Влиза в армията на 18 година и се издига бързо. Командир на батальон на 28, бригаден военачалник на 39, генерал-майор на 42. Голяма част от опита му е като парашутист. Сражава се в Първата ливанска война (1982 г.), взе участие с командна роля в интервенция " Соломон " (завършила с евакуацията на 14 хиляди етиопски евреи в Израел за 36 часа поради неустойчивостта на режима на Менгисту Хайле Мариам), южноливанския спор (1985-2000 г.), Втората интифада. Според " Ню Йорк таймс " той е прочут с още нещо. Сам излага грешките си и през годините се свени да каже след обърквания по време на военни интервенции: " Провалих се. "

Оглавява Израелските сили за защита през 2011 година и " Джерузалем пост " цитира Нетаняху (тогава също премиер) с похвали за " отличния " и " умел " кадър. Всъщност той заема поста, откакто към този момент е пенсиониран - заради липса на консенсусен претендент.

Макар за " Ню Йорк таймс " сравнението с Рабин да е смело, А Ер Де отбелязва, че таман това е методът, по който го разказват последователите му. " И Рабин бе началник на армията. И той бе от време на време малко вцепенен на сцените и пред камерите. Рабин обаче стана министър председател. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР