Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че няма да

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че няма да
Коментари Харесай

Нетаняху отмени израелската делегация в САЩ заради гласуването в ООН за Газа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели в понеделник, че няма да изпрати делегация във Вашингтон , както бе планувано, след като Съединените щати се въздържаха да наложат вето на предлагането на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваващо за преустановяване на огъня в Газа, предава " Ройтерс ".
Прочетете още
Нетаняху сподели в публично изказване на кабинета му, че неуспехът на Вашингтон да блокира предлагането е  " очевидно оттегляне " от предходната му позиция  и ще навреди на военните старания против " Хамас " ,  както и на напъните за освобождение на над 130 заложници в плен в Газа.

" В светлината на смяната в американската позиция, министър председателят Нетаняху реши, че  делегацията няма да напусне " , сподели кабинетът му.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации гласоподава искане за неотложно преустановяване на огъня  между Израел и палестинската ислямистка формация " Хамас " и неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници. Съединените щати се въздържаха от гласуването.

Белият дом отхвърли въздържането на Съединени американски щати да отразява смяна  в американската политика.

Делегацията на високо равнище трябваше да пътува до Вашингтон, с цел да разиска планувана израелска военна интервенция в град Рафах в южната част на Газа, където се укриват над един милион палестинци.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби насочи въпроси по отношение на решението на Израел да се отдръпна от срещата тази седмица, тъкмо когато Нетаняху го разгласи.

Кърби сподели, че решението е неуместно, само че че  Съединените щати ще изразят загрижеността си по отношение на политиките на Израел  като част от настоящите полемики сред двете държавни управления.

В Израел водачът на парламентарната съпротива Яир Лапид упрекна Нетаняху, че  се пробва да отклони вниманието от разрива в обединението си  относно законопроекта за военна работа за сметка на връзките със Съединените щати.

" Това е шокираща безнаказаност от страна на министър-председател " , написа Лапид в обществената медийна платформа X. " Това е разочароващо. Ние сме доста разочаровани, че те няма да дойдат във Вашингтон, с цел да ни разрешат да проведем изчерпателен диалог с тях по отношение на жизнеспособни други възможности на тяхното влизане на място в Рафах. "

" Нищо не се е трансформирало в нашето виждане , че огромна наземна атака в Рафах би била огромна неточност ", сподели Кърби.

Той сподели, че полемиките сред гостуващия израелски министър на защитата Йоав Галант и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, държавния секретар Антони Блинкън и други  ще обзет същите въпроси, които американският екип е възнамерявал да повдигне с делегацията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР