Израелският премиер Бенямин Нетаняху е в Москва на двудневно посещение,

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е в Москва на двудневно посещение,
Коментари Харесай

Предложение към Путин: Вдигане на санкциите в замяна на натиск върху Иран в Сирия

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е в Москва на двудневно посещаване, където ще се срещне с съветския президент Владимир Путин и други публични лица. Темата, която двамата ще разискват сигурно е Сирия и още по-конкретно: наличието на Иран и евентуалното евакуиране на Техеран, което руснаците към този момент дефинираха като „ нереалистично “. Но Нетаняху идва в Москва и с предложение: повдигане на глобите върху Русия в подмяна на това Кремъл да притисне Иран да се изтегли от Сирия.
Вече няколко пъти Русия съобщи, че няма по какъв начин да упражни толкоз огромен напън върху Иран , с цел да се изтеглят изцяло про-иранските милиции от Сирия. Онова, което могат да създадат е да договорят тези обединения, включително ливанската група Хизбулла, да се изтеглят допустимо по-далеч от границата с Израел.
Според данните, идващи от Сирия, иранските сили вземат участие интензивно по време на сегашната атака на Асад в провинция Дараа и Югозападна Сирия. Самата сирийска войска, която неотдавна закупи надзор върху граничния пункт Насиб, даващ достъп до Йордания, е нарушила съглашението, реализирано с бунтовническите сили, реализирано с посредничеството на Русия предходната седмица. Заради този неуспех израелците не считат, че Русия може да повлияе по този начин съществено върху иранските сили.
Въпреки това, Тел Авив има намерение да притисне Москва с ново предложение, което ще притегли вниманието на руснаците.
Влиятелното американско издание The New Yorker разгласява обширна публикация, съгласно която Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Израел са предложили на Доналд Тръмп да намерения за събаряне на глобите върху Русия, наложени преди четири години поради нашествието в Украйна и анексирането на Крим в подмяна на съветски напън върху Иран за изтеглянето на иранските и про-ирански сили от Сирия. В публикацията се загатва, че още през 2016 година, когато водачът на ОАЕ, Шейх Мохаммад бин Зайед, се среща с американски медиатор на Сейшелските острови, е станало ясно, че Путин обмисля разновидността да разрешаване на сирийската рецесия в подмяна на повдигане на западните наказания.
Бин Зайед не е единственият, който застава в поддръжка на сходен сюжет. Израелски и саудитски публични лица също вземат участие в договарянията с американската администрация.
Трябва да се напомни, че при започване на 2017 година Кирил Дмитриев – ръководителят на Суверенния фонд на Русия – се срещна с авторитетния предприемач, съмишленик на Тръмп и създател на най-голямата наемническа група „ Блекуотър “, Ерик Принс на курорт, благосъстоятелност на Бин Зайед. Тогава стана ясно, че на срещата се е дискутирала опцията Русия да понижи контактите си с Иран, в това число във връзка с Сирия в подмяна на повдигане на наказания. По-късно, Саудитска Арабия и ОАЕ предложиха да влагат в планове в Сирия, в случай че Путин „ скъса “ с иранците.
След избирането на Тръмп отпред на Съединени американски щати, израелският дипломат във Вашингтон Рон Дермер съобщи, че по време на среща с Тръмп е станало дума за опцията американският президент да заздрави връзките си с Путин. Според Израел едно доближаване сред Съединени американски щати и Русия може да изтласка иранските ползи надалеч от Сирия.
За да покаже сериозността на обстановката, на 8 юли Израел бомбардира сирийската военна база Т4, употребена от иранските сили. Това е третото сходно нахлуване на сметката на Израел от началото на годината. Анализатори считат, че Нетаняху изпраща сигнал към Путин, че в случай че иранците считат да останат в Сирия, ги чакат ежедневни удари като този от предходната неделя.
Дискусии по тематиката за изтеглянето на Иран се чакат на срещата сред Путин и Тръмп на 16 юли в Хелзинки. Но преди този момент пораждат два значими въпроса: може ли Русия да притисне Иран и какво мисли Иран по въпроса.
Дипломатическата логичност споделя, че Иран е податлив да направи отстъпки в Сирия в подмяна на анулация на новите американски наказания, наложени неотдавна от Съединени американски щати. Но тази логичност контрастира на настоящата обстановка на терен в Сирия. Иран от дълго време дава сигнали, че няма желание да се изтегля от Дамаск и че каквито и да е диалози по нуклеарната договорка и глобите не влизат в тематиката за Сирия.
За последните няколко години Иран изхарчи над 16 милиарда $ в поддръжка на режима на Асад и финансира десетки хиляди задгранични бойци, които да се борят на страната на сирийското държавно управление. След сходни вложения няма по какъв начин да се чака Техеран да се съгласи бързо на евакуиране от Сирия, без да получи нещо съществено в подмяна.
Ето за какво на този стадий това, на което може да се надява най-вече Израел, е някакъв съветски проект, който да разреши на сирийския режим да възвърне контрола си в Южна Сирия без влизането на сирийските и ирански сили в региона, в съветска съгласуваност с Израел за статуса на региона след възможния завършек на войната.
Автор: Руслан Трад
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР