Израелският премиер Бенямин Нетаняху е отказал да подпише окончателния план

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е отказал да подпише окончателния план
Коментари Харесай

“Ню Йорк таймс“: Нетаняху е отказал да подпише окончателен план за сухопътна операция в Газа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е отказал да подпише окончателния проект на армията за сухопътна интервенция в линията Газа, с което е ядосал високопоставени офицери. Това разяснява американското издание " Ню Йорк таймс ", като се базира на свои източници, които желаят да запазят анонимност.
 Прочетете още
Според тях отводът на премиера се дължи частично на обстоятелството, че той желае единомислещо утвърждение от страна на военния кабинет, образуван след офанзивата на " Хамас " на 7 октомври, при която починаха 1400 души, а други 200 бяха взети за заложници.

Според анализатори Нетаняху не се взема решение да работи еднолично поради спада на рейтинга му и се опасява, че в случай че интервенцията се провали, обвиняванията ще бъдат фокусирани върху него. 

" Поставихме си две цели в тази война - да отстраняваме " Хамас ", като унищожим военните сили и властовите благоприятни условия на групировката, и да създадем всичко допустимо, с цел да върнем заложниците вкъщи ", сподели Нетаняху в сряда. " Подготвяме се за сухопътно нахлуване. Няма да встъпвам в детайлности по какъв начин или по кое време, нито да разгласявам общите съображения, които вземаме поради ",посочи израелският водач.  

Изглежда, че тази двоякост отразява различията в кабинета му по въпроса дали да се даде зелена светлина за пълномащабна инвазия в палестинския анклав. Това може да въвлече сухопътните сили в продължителни градски борби против хиляди бойци от " Хамас ", укриващи се в мрежа от дълбоки тунели, дълги стотици километри. 
 
Някои министри обмислят по-малко упорит проект, предусещащ още няколко лимитирани сухопътни акции в линията Газа, всяко едно от които да бъде ориентирано към дребни зони от анклава, показва „ Ню Йорк Таймс “.
 
Сред военното управление има опасения, че задачите на Израел ще бъдат размити, в случай че Нетаняху следва обещанието си от сряда по едно и също време да се опита да освободи всички заложници и да унищожи " Хамас ".

Първата цел изисква договаряния и реализиране на единодушие с водачите на палестинската формация, а втората – заличаването ѝ. Трудно е да се реализира сходен баланс, разясняват високопоставени представители на израелската войска.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР