Израелският парламент прие закон за националната държава. В текста се

...
Израелският парламент прие закон за националната държава. В текста се
Коментари Харесай

Израел прие спорен Закон за националната държава

Израелският парламент одобри закон за " националната страна ". В текста се показва, че единствено евреите в страната имат право на самоопределяне.


Бурно съвещание на израелския парламент и един признат закон след месеци на остри политически разногласия. Т.нар. " Закон за националната страна " бе подсилен от 62-ма депутати против 55 срещу и двама въздържали в 120-членния Кнесет. Според него единствено евреите имат право на самоопределяне.
Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Това е определящ миг в историята на ционизма и на страната Израел.
Законът, който значително има алегоричен смисъл, бе признат малко след честването на 70-годишнината от основаването на еврейската страна. Съгласно текстовете в него, арабският език към този момент няма да е формален, а ще е със " специфичен статут ", само че ще може да се употребява в израелските институции. Поправката визира към 1,8 млн. араби или близо 20 на 100 от 9-милионното население на Израел.

Арабските представители в израелския парламент нарекоха закона " расистки и граничещ с апартейда ".
Ахмед Тиби, народен представител: Законът е закононарушение от ненавист. Това е безспорна дискриминация по отношение на арабските жители и арабското малцинство.
В последния миг след бурни диспути и възражения от текста отпаднаха някои още по-крайни формулировки.
Доктор Амир Фухс, Израелски либерален институт: Проблемът е, че законът се пробва да промени салдото сред Израел като народна власт и Израел като еврейска страна. Ясно е, че законодателите отхвърлят да включат правото на тъждество в главния закон, както това е записано в нашата Декларация за самостоятелност.
Критиците на закона считат, че законът е опит да се наложи етническо предимство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР