Израелският опозиционен лидер Бени Ганц бе избран днес за председател

Израелският опозиционен лидер Бени Ганц бе избран днес за председател ...

Противникът на Нетаняху изненадващо стана председател на парламента.Израелският опозиционен лидер Бени Ганц бе избран днес за председател на парламента, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.

Този изненадващ ход, седмица след като Ганц получи мандат за съставяне на правителство, подсказва, че може би е постигнато споразумение, съгласно което премиерът Бенямин Нетаняху ще остане на власт, отбеляза агенцията.

Ганц бе избран със 74 гласа в 120-местния Кнесет. За него гласуваха част от формацията му "Синьо и бяло" и дясната партия "Ликуд" на Нетаняху.

Възможно е това да положи основите на "ротационна сделка", при която Нетаняху и Ганц да заемат един след друг премиерския пост. Между двете партии се водят преговори за съставяне на правителство на националното единство след изборите на 2 март, на които никоя партия не получи мнозинство, и в контекста на епидемията от коронавирус.

"Израел е изправен пред нарастващ брой заразени (с коронавирус) и броят на жертвите се повишава с всеки изминал ден", каза Ганц пред парламента, приемайки председателското чукче. Досега Ганц изключваше възможността да сключи сделка с Нетаняху заради повдигнатите обвинения срещу премиера за подкуп, измама и злоупотреба с доверие.

Всичко, което трябва да знаете за:Новини без коронавирус (198)

Източник: dnevnik.bg