Израелският министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир призова еврейските заселници

...
Израелският министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир призова еврейските заселници
Коментари Харесай

Втори израелски министър призова за завръщане на заселниците в Газа и емиграция на палестинците

Израелският министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир прикани еврейските заселници да се завърнат в Газа след продължаващата война, а палестинското население да бъде " насърчено " да емигрира, ден откакто различен крайнодесен министър насочи сходен апел, съобщи Франс прес.

 

" Необходимо е да се поддържа решение, което да насърчава емиграцията на жителите на Газа. Това е вярно, заслужено, морално и хуманно решение ", съобщи Бен-Гвир в изявление на партийна среща, което самият той показа в обществените мрежи. " Обръщам се към премиера и външния министър, това е опция да се създаде план за поощряване на емиграцията на жителите на Газа в други страни по света ", добави той.

 

Бен-Гвир твърди, че вероятно тръгване на палестинците от линията Газа, за което той приканва, ще проправи пътя и за възобновяване на еврейските селища на палестинска територия. През 2005 година Израел изтегля армията си и към 8000 заселници от тази палестинска територия, окупирана от 1967 година, като част от едностранния проект за евакуиране на тогавашния министър председател Ариел Шарон.

 

" Насърчаването на емиграцията на жителите на Газа ще ни разреши да върнем назад жителите на граничната зона и на Гуш Катиф ", някогашния селищен блок в Газа, акцентира Бен-Гвир, койот е водач на крайнодясната партия " Еврейска мощ ". 

 

В младежките си години министърът на вътрешната сигурност е бил упрекван повече от 50 пъти за подбудителство към принуждение или тирада на омразата, а през 2007 година е наказан за поддръжка на терористична формация и подбудителство към расизъм. Като ревнив покровител на еврейската колонизация на Западния бряг, той неведнъж се е застъпвал за анексирането на тази окупирана палестинска територия, напомня Агенция Франс Прес.

 

Вчера министърът на финансите Бецалел Смотрич, също представител на крайната десница в държавното управление на Бенямин Нетаняху, поддържа концепцията за завръщане на еврейските заселници в Газа и емиграцията на палестинското ѝ население. В отговор " Хамас " дефинира тези изказвания като " апел за изселване на два милиона палестинци " от Газа и акцентира, че " това е военно закононарушение ". 

 

Сегашната война в Газа стартира след нападението на " Хамас " на територията на Израел, при което починаха към 1200 души, най-вече мирни жители, а стотици други бяха отвлечени в Газа и арестувани като заложници.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР