Израелският министър на транспорта иска да прокопае железопътен тунел под

...
Израелският министър на транспорта иска да прокопае железопътен тунел под
Коментари Харесай

Ж.п. станция „Доналд Тръмп“ в Свещения град

Израелският министър на превоза желае да прокопае железопътен тунел под остарелия град на Йерусалим и да кръсти станция до Стената на рева на американския президент Доналд Тръмп, заяви Би Би Си (BBC).

Израел Кац съобщи, че желае

да отдаде респект на президента на Съединени американски щати за решението му да признае Йерусалим за столица на Израел.

Стената на рева е най-святото място в града, където е разрешено на евреите да се молят.

Предложеният нов железопътен тунел и гара ще бъдат част от разширението на високоскоростната линия от Тел Авив до Йерусалим, която ще бъде отворена през идната година.

Предишни израелски разкопки към комплекса зад Стената на рева, прочут на мюсюлманите като Харам ал-Шариф и на евреите като Храмовия рид, провокира митингите на палестинци. Културната организация на Организация на обединените нации ЮНЕСКО, която дефинира Стария град като обект за част от международното културно завещание, също изрази угриженост по отношение на тунелите и разкопките.

„ Стената на рева е най-святото място за еврейския народ и взех решение да назовем железопътната гара, водеща до него, на името на американския президент Доналд Тръмп,

като самопризнание за смелото му и историческо решение да признае Йерусалим за столица на Израел “, съобщи Кац.

През юни американският Сенат утвърди резолюция, която приканва администрацията във Вашингтон да извърши гласувания още през 1995 година закон за преместването на посолството на Съединени американски щати в Йерусалим до 31 май 1999.

Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха осъществяването на закона

като посочваха, че статутът на града би трябвало да бъде избран на договаряния сред израелците и палестинците. Това ставаше на всеки шест месеца. Реално Тръмп подписа и в този момент публично съобщение до Конгреса на Съединени американски щати за поредна пролонгация.

Бившият президент на Съединени американски щати Бил Клинтън, стремейки се да заобикаля стъпки, които повече биха задълбочили спора в Близкия изток, стартира, по време на своето ръководство, да отсрочва използването на закона. Тази политика бе продължена от републиканеца Джордж Буш-младши, който по този начин даже наруши своето предизборно заричане да реалокира посолството на Съединени американски щати в Йерусалим. Следващият жител на Белия дом – Барак Обама също отлагаше всяко полугодие практическото реализиране на закона.

В края на ноември на заседание в Белия дом Тръмп показал, че е време да удовлетвори молбата на Израел. От Белия дом оповестиха, че Тръмп ще продължи да обмисля решението си след 48 часа на предизвестия от интернационалната общественост и телефонни диалози със международни водачи. Крайният период изтече през днешния ден в 13 часа локално време.

Израел окупира Източен Йерусалим и Западния бряг през 1967 година По-късно анексира Източен Йерусалим с акт, който в никакъв случай не е приет от интернационалната общественост.

Палестинците виждат източния бранш като столица на бъдещата им страна. Традиционно позицията на Съединени американски щати е, че статутът на Йерусалим би трябвало да бъде контрактуван сред Израел и Палестина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР