Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви, че подава оставка

...
Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви, че подава оставка
Коментари Харесай

Израелският военен министър хвърли оставка заради примирието с Хамас

Израелският министър на защитата Авигдор Либерман съобщи, че подава оставка в символ на митинг против постигнатото помирение с бойците от линията Газа, оповестиха международните организации. В особено изказване за медиите Либерман прикани за предварителни избори.
Крайнодесният политик уточни, че постигнатото с египетско ходатайство помирение с управлението на палестинското ислямистко придвижването Хамас, което ръководи Газа, е било "капитулация пред тероризма ".
Оставката на Либерман доста отслабва консервативното съдружно държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху, считано за най-дясното в историята на Израел, и може да докара до предварителни избори, защото откакто партията на военния министър "Израел бейтену " ( "Нашият дом Израел ") напусне обединението, Нетаняху остава с нежно болшинство в Кнесета, където "Израел бейтену " има петима депутати, отбелязва Ройтерс.
Сега Нетаняху може да разчита на 61 депутати в 120-местния парламент, година преди идващите постоянни избори.
Военният министър настояваше за доста по-твърд израелски отговор на най-интензивния ракетен обстрел против Израел след 50-дневната война през 2014 година Той сподели, че е изрично срещу разрешението, обещано предходната седмица от Израел на Катар, за даване на помощ на стойност 15 млн $ на Газа.
Оставката на Либерман влиза в действие след 48 часа откакто я подаде документално.
Пред публицисти Либерман сподели, че по този начин "държавата си купува успокоение в кратковременен проект с цената на съществени вреди за националната сигурност в дълготраен проект ", съобщи Франс прес. Изявлението на министър Либерман беше предавано от всички съществени телевизионни канали в Израел. "Ако бях останал министър на защитата, не зная по какъв начин щях да виждам в очите жителите на Южен Израел ", който бяха подложени на палестинския ракетен обстрел, сподели министърът, представен от ТАСС.
Примирието беше оповестено едностранно от палестинската екстремистка организация късно нощес след сериозна ескалация на спора, съобщи ДПА. Говорител на партията на Нетаняху "Ликуд " заяви, че министър председателят ще поеме и поста министър на защитата.
Роден в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, електоралната база на Либерман са рускоезични имигранти, последователи на десницата и всемирски настроени израелци, които споделят враждебността му към арабското малцинство в Израел и към религиозната власт на ултраортодоксалните еврейски партии.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР