Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир (вляво) и министърът

...
Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир (вляво) и министърът
Коментари Харесай

САЩ разкритикуваха думите на двама израелски министри за разселване на палестинците извън Газа

Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир (вляво) и министърът на финансите Бецалел Смотрич

Държавният департамент на Съединени американски щати разкритикува неотдавнашните изказвания на израелските министри Бецалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир, с които те се застъпиха за концепцията за преселване на палестинци отвън линията Газа, съобщи Ройтерс. Коментарите на министрите, които Държавният департамент дефинира като " подстрекателска и безотговорна изразителност ", като че ли акцентират опасенията на огромна част от арабския свят, че Израел желае да прогони палестинците от земите, в които те желаят да изградят бъдеща страна. Това би повторило всеобщото изселване на палестинци при основаването на Израел през 1948 година, отбелязва Ройтерс.

Министърът на финансите Смотрич - един от високопоставените представители на дясната коалиция на премиера Бенямин Нетаняху, в неделя призова палестинците, които живеят в Газа, да изоставен обсадения анклав. Министърът на националната сигурност Бен-Гвир също заяви, че войната в Газа дава " опция " израелските управляващи да се " съсредоточат върху насърчаването на миграцията на жителите на Газа ".

" Тази изразителност е подстрекателска и безотговорна. Правителството на Израел, в това число и министър-председателят, неведнъж и поредно са заявявали пред нас, че сходни изявления не отразяват политиката на израелския кабинет ", се споделя в изказване на Държавния департамент. Американското ведомство акцентира, че сходни изявления би трябвало " неотложно да спрат ".

" Бяхме ясни, поредни и недвусмислени, че Газа е палестинска земя и ще остане палестинска земя, а " Хамас " към този момент няма да управлява бъдещето ѝ и на нейна територия няма да има терористични групировки, способни да заплашват Израел ", написа още в изказването на Държавния департамент.  

Крайнодясната партия Религиозна ционистка партия на Смотрич бе подкрепена от израелските заселници на изборите през 2022 година и оказа помощ на Нетаняху да си обезпечи нужното болшинство, за да заеме за шести път премиерския пост, напомня Ройтерс.

През декември американският президент Джо Байдън, който беше подразнен от предходни изявления на Бен-Гвир, съобщи, че израелският министър и неговите съдружници желаят " отмъщение " против всички палестинци.

По данни на израелските управляващи при нападението на палестинската ислямистка формация " Хамас " против Израел на 7 октомври са били убити 1200 души. При последвалата израелска офанзива против Газа са починали над 22 000 души, сочат данните на палестинското министерство на опазването на здравето.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР