Израелският министър на финансите Бецалел Смотрич, отговарящ за администрацията на

...
Израелският министър на финансите Бецалел Смотрич, отговарящ за администрацията на
Коментари Харесай

Израелски министър: Няма такова нещо като палестински народ

Израелският министър на финансите Бецалел Смотрич, отговарящ за администрацията на окупирания Западен бряг, провокира остри реакции в понеделник, откакто сподели, че няма палестинска история или просвета и няма такова нещо като палестински народ , цитира думите му Ройтерс.

Смотрич, който е началник на една от религиозно-националистическите партии в дясната коалиция на премиера Бенямин Нетаняху и който провокира световно отвращение по-рано този месец, когато прикани палестински град да бъде " заличен ", произнесе тирада на конференция по време на посещаване във Франция.

" Има ли палестинска история или просвета? Няма такава ", декларира тогава той. " Няма такова нещо като палестински народ . "

Докато изнася речта си, той стои на подиум, затрупан с нещо, което изглеждаше като вид на израелското знаме, което показваше израелска страна с разширени граници, включващи Западния бряг, Източен Йерусалим, Ивицата Газа и Йордания .

Говорител на Смотрич, сподели, че знамето е сложено като декорация от уредниците на конференцията и че министърът е бил посетител.

Смотрич произнесе речта си в същия ден, когато израелски и палестински публични лица се срещнаха в египетския курорт Шарм ел-Шейх за договаряния за деескалация преди свещения за мюсюлманите месец Рамадан и еврейския празник Пасха.
 Борел е нежелателен в Израел поради рецензии по отношение на Западния бряг
Борел е нежелателен в Израел поради рецензии по отношение на Западния бряг

Ели Коен осъди мненията на Борел, който съпоставя израелските и палестински жертви

Палестинският министър председател Мохамад Щайе осъди думите на Смотрич, като сподели, че те съставляват подбудителство към принуждение.

В настрана изказване на палестинското външно министерство се споделя, че отричайки съществуването на палестинския народ и неговите законни национални права в родината им, израелските водачи " основават среда, която подхранва еврейския екстремизъм и тероризма против нашия народ ".

Подобни позиции " не престават спиралата на насилието за саботиране на напъните за реализиране на мира ".

След като двама еврейски заселници бяха убити от въоръжен палетинец покрай град Хувара на Западния бряг предишния месец и заселниците дадоха отговор, като подпалиха домове и коли там, убивайки един палестинец, Смотрич сподели, че Хувара би трябвало да бъде " заличен " . Изправен пред интернационалното наказание на забележката, той по-късно сподели, че " се е израезил неверно ", само че не се извини.

Западният бряг стана очевидец на вълна от борба през последната година, с съвсем ежедневни израелски военни акции и ескалиращо принуждение от еврейски заселници, на фона на вълна от набези от палестинци.

През миналата година израелските сили са умъртвили повече от 250 палестинци, в това число бойци и цивилни, до момента в който повече от 40 израелци и чужденци са починали при палестински набези.
 Израелски бойци убиха трима палестинци на Западния бряг
Израелски бойци убиха трима палестинци на Западния бряг

Друг палестински екстремист е заловен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР