Израелският фармацевтичен гигант Teva Pharmaceutical Industries, който притежава българската Actavis,

...
Израелският фармацевтичен гигант Teva Pharmaceutical Industries, който притежава българската Actavis,
Коментари Харесай

Собственикът на българската Actavis уволнява десетки хиляди работници

Израелският фармацевтичен колос Teva Pharmaceutical Industries, който има българската Actavis, ще редуцира 14 000 чиновници по целия свят и ще спре да изплаща дял на акционерите си.

Мерките са част от 2-годишен избавителен проект за понижаване на разноските и погашение на задълженията на компанията, който е дело на новия изпълнителен шеф Каре Шулц.

Целта на съкращенията, които съставляват към 25% от актуалните чиновници на Teva, е да се спестят 3 милиарда $ до края на 2019 година Ще бъдат затворени и редица научноизследователски уреди и фабрики.

 Teva редуцира 12 000 чиновници
Собственикът на българската Actavis редуцира 12 000 чиновници до края на 2017-а

Действията важат за личния състав в световен мащаб

Съкращенията могат да бъдат още по-големи, защото най-големият производител на генерични медикаменти в света обмисля продажби на свои активи.

" Предприемаме незабавни и решителни дейности, с цел да понижим базовата цена в нашия световен бизнес и да се превърнем в по-ефективна и печеливша компания ", сподели изпълнителният шеф Каре Шулц в публично известие.

Преструктурирането ще коства на компанията най-малко 700 млн. $ през 2018 година, които ще бъдат изхарчени основно за разноски по разделянето.

 Израелската компания Teva, която купи Actavis преди година, има нов началник
Най-голямата фармацевтична компания у нас има нов началник

Той идва от конкурентния производител H. Lundbeck

Кризисен мениджмънт

Компанията се намира в спешен миг, а Шулц е шестият й изпълнителен шеф за последните 5 години. Той подхваща радикални ограничения, с цел да избави сдружението, чийто дълг към този момент е над 2 пъти повече от пазарната му стойност.

Лошите времена се отразиха и на акциите на компанията, които от няколко месеца са в развой на свободно рухване, а предишния месец доближиха 17-годишно дъно.

През август Teva загуби към 1/4 от пазарната си стойност единствено за 1 ден в резултат на възходящата угриженост за бъдещето й. Инвеститорите се отдръпнаха, откакто тя понижи вероятностите си за цялата година и оряза дивидентите си, обвинявайки бързото утежняване на бизнеса с генерични медикаменти в Съединени американски щати.

 Собственикът на българската Actavis може да уволни 6000 души Обновена
Собственикът на българската Actavis може да уволни 6000 души

Израелската Teva възнамерява преструктуриране на разноските

Тогава компанията отписа 6.1 милиарда $ за този бизнес и регистрира тримесечна чиста загуба от 6.04 милиарда $.

Израелският фармацевтичен колос, който има огромни обичаи в придобиването, похарчи 40.5 милиарда $ през предходната година, с цел да разшири бизнеса си с генерици и да поддържа растежа си.

Инвестицията обаче се оказа неточност, защото маржовете на облага на медикаментите в Съединени американски щати започнаха бързо да се свиват.

 Израелският колос Teva купи най-голямата фармацевтична компания у нас
Израелският колос Teva купи най-голямата фармацевтична компания у нас

Придобиването е част от световната договорка с Actavis Generics

Шулц, който е с съвсем 30 годишен опит във фармацевтичната промишленост, ще разгласи финансовите си проекти за 2018 година през февруари. По-късно през идната година се чака той да показа и по-дългосрочна тактика за бъдещето на компанията.

Плановете на ръководителя може да повлияят на най-голямата фармацевтична компания у нас - Actavis, която от 2016 година е благосъстоятелност на Teva. Израелската компания има заводите за медикаменти в Дупница и Троян.

" Това са решения, които не вземам елементарно, само че те са нужни, с цел да обезпечат бъдещето на Teva. Днешното известие се отнася за позиционирането на Teva към едно стабилно бъдеще, което ще реализираме дружно с нашите надарени хора ", изясни той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР