Израелските ВВС продължават да анализират причините за поражението на 10

...
Израелските ВВС продължават да анализират причините за поражението на 10
Коментари Харесай

Версии: Защо Израел не използва новия изтребител F-35 в удара по Сирия?

Израелските Военновъздушни сили не престават да проучват аргументите за провалянето на 10 февруари на F-16 от сирийска ракета от комплекса С-200. Експертите обаче не престават да се удивяват за какво за този пердах не е основан детайл на ненадейност и изненада, както и за какво не е употребен най-новия изтребител F-35I, изпълнен по технологията „ стелт ”. В началото на декември 2017 година израелските Военновъздушни сили оповестиха началната оперативна подготвеност на първите свои 9 броя F-35 в южната авиобаза „ Неватим”. Това стана след извършена интензивна подготовка на водачите, заяви Defense News. Нито един от боеготовите F-35 по този начин и не взе присъединяване в ракетно-авиационния удар по иранския център за ръководство в Централна Сирия.

Очевидно е, че израелските Военновъздушни сили в първата офанзива не са оценили вярно ситуацията и не са очаквали толкоз сполучлив отговор от сирийската Противовъздушна отбрана. Защо обаче нито един от F-35 не получи задача даже когато втората сирийска вълна нанесе по 12 сирийски и ирански обекта в отговор на заличавания F-16?

Анализаторите не изключват опцията скъпоструващите „ стелт” F-35 фактически да са прекомерно скъпи за потребление в такива случаи. Или е допустимо израелските Военновъздушни сили към момента да не са задоволително уверени в самолета или се съмняват дали е задоволително овладян от водачите?

Бивши чиновници от израелските Военновъздушни сили образуваха лист от многочислени пояснения и догадки. Освен незадоволителния опит в употребата на F-35, е дефинирано и догатката, че към момента не са в задоволителна степен интегрирани към самолета създадените в Израел авиационни средства за проваляне.

Изказана е и версията, че е допустимо Вашингтон да е попречил или напряко да е наложил несъгласие за потребление на самолета заради угриженост, че съветски и ирански експерти в Сирия могат да съберат информация за радиолокационния „ портрет” на изтребителя.

Израелският бригаден военачалник в оставка Абрахам Ассаел, общоприет шеф на Института за въздушно-стратегически проучвания, е единственият почитан служител, който се съгласил да приказва по тематиката персонално от свое име.

Според някогашния пилот-изтребител, нямало аргументи да рискуват сходен „ стратегически актив” като по какъв начин F-35 срещу незначителна по значимост цел даже от оперативна позиция.

Абрахам Асаел обърнал внимание и на дребния брой F-35 във Военновъздушни сили на Израел, на към този момент оскъдния опит от късия развой на употреба на самолета.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР