Израелските въоръжени сили обвиниха Иран за ескалацията на напрежението в

...
Израелските въоръжени сили обвиниха Иран за ескалацията на напрежението в
Коментари Харесай

Ударите на Израел срещу Иран в Сирия били най-мащабните от десетилетия

Израелските въоръжени сили упрекнаха Иран за ескалацията на напрежението в района, изтъквайки, че хипотетичното нахлуване в окупираните от Израел Голански възвишения " потвърди, че Иран съставлява опасност за Израел и районната непоклатимост ".

Според Израел иранска милиция е изстреляла 20 ракети по израелски позиции в Голанските възвишения през нощта, след което израелските въоръжени сили са направили ответен удар, атакувайки " десетки военни цели, принадлежащи на иранската милиция " Ал Кудс " на сирийска територия ".

Израелските военни оповестиха, че това е бил най-сериозният боен удар в прилежаща Сирия от десетилетия насам.

Ако нападението бъде доказано, това ще е първият път, в който Иран изстрелва ракети в пряк удар по израелски военни сили, което трагично изостря продължаващия от години спор, воден посредством " проксита ".

Няколко, само че не всички ирански ракети са били прихванати от израелската противоракетна защита, твърди представител на израелските въоръжени сили. Допълва се, че няма жертви от израелска страна, а материалните вреди били минимални.

Говорителят обаче настоя, че израелските военни не желали спомагателна ескалация на напрежението.

" Оставаме под паника и сме бдителни, следим дейностите на Иран в Сирия ", означи представителят.

" Не желаеме да ескалираме ситуацията, само че ще реагираме на нова иранска офанзива, подготвени сме да дадем мощен отпор. Предупреждаваме иранците за това ", подчертаха израелските въоръжени сили.

Израел посочи, че задачите на ответното нахлуване са включвали оръжейни хранилища, логистични обекти и разследващи центрове, употребявани от елитните ирански сили в Сирия. Израелските военни настояват също, че са унищожили няколко сирийски противовъздушни системи, откакто са били подложени на тежък удар.

Това е първият път, когато Израел директно упрекна Иран, че е разкрил огън по израелска територия. Техеран насочи закани на няколко пъти през миналия месец, изтъквайки, че ще удари Израел в отговор на редицата набези, приписани на израелските военновъздушни сили.

Тази офанзива идва откакто Сирия във вторник упрекна Израел в осъществяването на офанзива против военна база южно от Дамаск, която е била употребена от иранските сили. Според разнообразни информации израелски изтребители са навлезли в сирийското въздушно пространство и са блъснали ирански ракети, ориентирани към Израел. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР