Израелските въоръжени сили днес съобщиха, че са изтеглили войските си

...
Израелските въоръжени сили днес съобщиха, че са изтеглили войските си
Коментари Харесай

Израелските въоръжени сили са изтеглили войските си от Дженин

Израелските въоръжени сили през днешния ден оповестиха, че са изтеглили войските си от бежанския лагер в град Дженин в окупирания Западен бряг, с което са поставили завършек на интензивната двудневна интервенция, при която бяха убити минимум 13 палестинци, хиляди хора бяха прогонени от домовете си и бяха нанесени огромни вреди, съобщи Асошиейтед прес. Един израелски боец също беше погубен.

Въоръжените сили настояват, че са нанесли тежки провали на бойните групи в бежанския лагер Дженин по време на интервенцията, която включваше поредност от въздушни удари и в която взеха присъединяване стотици военнослужещи.

Остава неразбираемо обаче дали ще има някакъв дългогодишен резултат на фона на продължаващите от близо година и половина яростни сражения на Западния бряг, отбелязва АП.

Преди началото на изтеглянето израелският министър председател Бенямин Нетаняху даде обещание, че, в случай че се наложи, ще бъдат извършени още сходни интервенции.

" В този миг ние приключваме задачата и мога да кажа, че нашата огромна интервенция в Дженин не е еднократна ", съобщи той по време на посещаване на боен пост в покрайнините на Дженин. " Ще изкореним тероризма на всички места, където го забележим, и ще нанасяме удари по него ", добави Нетаняху.

Набегът в Дженин бе една от най-интензивните израелски военни интервенции на Западния бряг, откогато преди две десетилетия завърши въоръженото палестинско въстание против безсрочната израелска окупация, показва АП.

От началото на 2022 година Израел прави съвсем ежедневни нападения на Западния бряг в отговор на поредност от смъртоносни палестински набези. Израел твърди, че набезите са ориентирани против палестински бойци и че те са нужни, защото Палестинската власт е прекомерно слаба.

Палестинците споделят, че сходно принуждение е неминуем резултат от 56-годишната окупация и неналичието на какъвто и да било политически развой с Израел. Те показват също по този начин засиленото строителство на селища на Западния бряг и насилието от страна на екстремистки настроени заселници.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР