израелските сили задържаха директора на болницата al-Shifa в град Газа

...
израелските сили задържаха директора на болницата al-Shifa в град Газа
Коментари Харесай

Израелските сили задържаха директора на болницата al-Shifa в Газа

израелските сили задържаха шефа на болничното заведение al-Shifa в град Газа за разпит, седмица след противоречивия им набег там. изтегля пациенти на юг, сподели негов сътрудник пред BBC.

Израелската войска сподели, че той е бил разпитван за доказателства, че ал-Шифа „ е служил като командване на Хамас и надзорен център ". Той и Хамас отхвърлиха това.

Междувременно беше обявено за мощен огън към друга болница на север.

Лекар в индонезийската болница в Бейт Лахия сподели, че израелските войски също са наредили цялостната й евакуация. Израелската войска съобщи, че ревизира отчетите.

Израел стартира огромна военна акция в линията Газа за да унищожи Хамас - която той класифицира като терорист организация - в отговор на невиждана трансгранична офанзива на 7 октомври, при която 1200 души бяха убити и към 240 други взети за заложници.

Правителството на Хамас в Газа споделя повече от 14 500 души са били убити на палестинската територия от началото на израелските въздушни и наземни удари, до момента в който Организация на обединените нации предизвести за филантропична рецесия.

В сряда Израел и Хамас се споразумяха да разменят 50 от заложниците - всички деца и дами - за четиридневна пауза в боевете.

Първоначално се очакваше паузата да стартира в четвъртък, само че израелските управляващи в този момент споделят, че първата група заложници няма да бъде освободена преди петък.

Смята се, че към 250 пациенти и членове на личния състав остават в al-Shifa, което е най-голямото здравно заведение в Газа, само че към този момент не действа.

В сряда 190 ранени и заболели хора, техните придружители и редица медицински екипи бяха евакуирани от болничното заведение в ескорт на кола за спешна помощ на юг, в съгласуваност със Световната здравна организация и други филантропични организации, съгласно Организацията на обединените народи.

Палестинското сдружение на Червения полумесец (PRCS) съобщи в изказване през нощта, че процесът на евакуация е траял съвсем 20 часа, „ защото ескорт беше възпрепятстван и подложен на деликатна инспекция при прекосяване през контролно-пропускателния пункт на пътя Салах ал-Дин, който разделя северната и южната част на Газа.

" Освен това бяха арестувани трима парамедици и компаньон на ранен човек. Последният и двама парамедици по-късно бяха освободени, до момента в който третият парамедик, сътрудника Ауни Хатаб, към момента е арестуван до този миг. "

Нито Организация на обединените нации, нито PRCS загатнаха доктор Абу Салмия. Но ръководителят на ортопедията в al-Shifa, доктор Аднан ал-Бурш, сподели пред BBC, че той също е бил арестуван, до момента в който придружавал евакуираните пациенти в сряда.

В четвъртък следобяд израелските военни потвърдиха, че доктор Абу Салмия е бил отведен за разпит от организацията за вътрешна сигурност Shin Bet, „ след доказателства, показващи, че болница al-Shifa, под негово директно управление, е служила като команден и надзорен център на Хамас “. < /p>

" Терористичната тунелна мрежа на Хамас, ситуирана под болничното заведение, също експлоатира електричество и запаси, взети от болничното заведение. Освен това Хамас съхранява голям брой оръжия в болничното заведение и в болничното заведение учредения.

" Освен това, след клането на Хамас на 7 октомври, терористите на Хамас потърсиха леговище в болничното заведение, като някои от тях взеха със себе си заложници от Израел ", то добави, като също по този начин твърди, че жена боец, която е била взета за пленник, е била убита в пространствата.

Хамас неведнъж отхвърли, че болничното заведение е била употребена като леговище от бойци, както и личният състав на болничното заведение и чиновници на здравното министерство. Хамас също твърди, че боецът е бил погубен при израелски въздушен удар.

В сряда израелските военни демонстрираха на вградени публицисти това, което съгласно тях е още едно доказателство за Хамас " терористичен тунелен комплекс " под ал-Шифа.

Репортер на организация Ройтерс сподели, че е имал достъп до заздравен под земята тунел през открита шахта на територията на болничното заведение. Тунелът водеше до поредност от стаи, в това число баня, кухня и климатизирана заседателна зала, която съгласно военните е употребена от командирите на Хамас, добави той.

Болниците са особено предпазени от интернационалното филантропично право. Тази отбрана обгръща пациентите, както и медицинския личен състав и колите за спешна помощ.

Въпреки това, лечебните заведения могат да изгубят отбраната си, в случай че бъдат употребявани от страна в спора за извърши " действие, нездравословно за врага ".

В настрана развиване в четвъртък старши доктор и чиновник на здравното министерство споделиха, че израелските войски са наредили цялостната евакуация на индонезийската болница, отвън която се водят боеве бушува през последните дни.

Медицинският шеф на индонезийската болница, доктор Марван Султан, сподели пред BBC, че обстановката вътре е „ доста сложна “, като „ в близост продължава тежка пукотевица болничното заведение, от танкове, на всеки 15 минути ".

" Не можем да останем в стаите, защото прозорците биват удряни ", сподели той. " Ние стоим в коридорите в болничното заведение. Няколко пъти беше нападнат кабинетът ми. "

" В момента имаме 10 медицински експерти и 200 пациенти. В момента в болничното заведение няма израелски бойци, само че чакаме да се случи същият сюжет като ал-Шифа, в случай че примирието се съблюдава “, добави той.

„ Поискахме от министерството на опазването на здравето на Газа три рейса през днешния ден, с цел да евакуираме индонезийската болница, и поискахме също 13 коли за спешна помощ за пациенти, които не могат да седнат. Те поддържат връзка с Червения кръст. "

В понеделник здравното министерство сподели, че 12 пациенти и други цивилни в болничното заведение са били убити от израелски огън. Израелската войска сподели, че нейните войски са се насочили към " терористи ", които са разкрили огън по тях от вътрешността на оборудването.

Израелската войска сподели в четвъртък сутринта, че нейните войски са били " поразяване на терористични цели " в региона на Джабалия, който е навръх юг от болничното заведение.

Още за войната Израел-Газа

Следете онлайн: Последни актуализации Ивицата Газа картографиран: Животът в Газа под блокада Докладване: Оценяване на видео Израел освободи тунел и заложници Обяснено: Лицата на заложници, взети от ИзраелИстория зад историята: Израелско-палестинският спор

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР